Programma

Tijdschema symposium

10:00 – 10:30 uurInloop en ontvangst
10:30 – 12:15 uurHoofdprogramma met sprekers
12:15 – 13:00 uurLunchpauze
13:00 – 14:15 uurEerste ronde deelsessies (meer info)
14:15 – 14:45 uurPauze
14:45 – 16:00 uurTweede ronde deelsessies (meer info)
16:00 – 16:30 uurGezamenlijke afsluiting
16:30 – 17:30 uurBorrel en netwerken

Eerste ronde deelsessie 1: Waterplan

Door: Lien Engels (gemeente Antwerpen), Minte Ledegen (gemeente Antwerpen)

Met het Waterplan wil stad Antwerpen water opnieuw een plek geven in de stad en het waterbewustzijn in Antwerpen verhogen.  Welke uitdagingen komen kijken bij de implementatie van zo’n integraal plan op strategisch niveau? We onderzoeken de diverse sporen voor de uitrol van dit plan en de mogelijke obstakels waar steden mee te maken kunnen krijgen. Dit wordt geïllustreerd door concrete voorbeelden op wijk- en projectniveau in Antwerpen. 

Eerste ronde deelsessie 2: Singelparken

Door: Jona Geers (gemeente Utrecht), Han Goodijk (gemeente Zwolle) en Frank Kalshoven (gemeente Leiden)

Singels rond stadscentra krijgen een hernieuwde betekenis. Ooit ontworpen voor defensieve doeleinden of functionele waterverbindingen, transformeren ze nu tot waardevolle groene lineaire parken, bereikbaar vanuit elke hoek van het stadscentrum. Hoe realiseren we deze transformatie? Welke uitdagingen komen we tegen en hoe kunnen we deze overwinnen? We verkennen deze vragen aan de hand van voorbeelden uit Utrecht, Zwolle en Leiden.

Eerste ronde deelsessie 3: Binnenstedelijke vergroening en vitale bodem

Door: Pieter Boone (gemeente Rotterdam), Lione du Pied (Gemeente Utrecht), Eva van der Zon (Gemeente Rotterdam) en Nina Ommerborn (Gemeente Utrecht)

Stadscentra hebben een tekort aan kwalitatieve groene ruimte, cruciaal voor stedelijke biodiversiteit, een aangenaam microklimaat en regenwaterbeheer. Alles begint met een vitale bodem die essentiële ecosysteemdiensten biedt. Hoe creëren we de juiste voorwaarden in een steeds drukker wordende ondergrond? Welke nieuwe ontwerpprincipes zijn nodig? We bespreken deze vragen met specifieke aandacht voor Rotterdam en Utrecht.

Tweede ronde deelsessie 1: Drijvende steden

Door: Susanne Vermeulen (Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden) & Tom van Nieuwenhuijze (Gemeente Utrecht)

De stijgende zeespiegel en het toenemende risico op overstromingen dwingen ons tot een nieuwe relatie met water. Drijvende steden worden steeds relevanter in het kader van water- en bodem gestuurde ontwikkelingen. We verkennen de synergiën tussen de uitdagingen van gemeenten en waterschappen en hoe innovatief ontwerp van drijvende steden hierop kan inspelen.

Tweede ronde deelsessie 2: Koele stad 

Door: Astrid Kepers (gemeente Arnhem) en Sjoerd Brandsma (Wageningen University & Research)

De gevoelstemperatuur in binnensteden kan op zomerdagen oplopen tot ruim boven de 50 graden. Maar hoe maken we ze aangenaam? Arnhem neemt hierin het voortouw, geïnspireerd door historische voorbeelden en in samenwerking met Wageningen University & Research, door te werken aan een groene, koele stadsoase. Tijdens deze sessie onderzoeken we strategieën om onze binnensteden te koelen en bespreken we welke maatregelen de grootste impact hebben. We bieden inspiratie maar deelnemers gaan ook zelf aan de slag met hun eigen transitie naar een coole of koele stad.

Tweede ronde deelsessie 3: Handboek openbare ruimte en mobiliteitstransitie

Door: Tamara Ekamper (gemeente Groningen), Anne Geertje Bouman (gemeente Groningen) en Marco te Brömmelstroet (Universiteit van Amsterdam)

De druk op de openbare ruimte neemt steeds verder toe.  Zowel ondergronds als bovengronds is de ruimte beperkt, bijvoorbeeld door binnenstedelijke verdichting, een groter aantal bezoekers, de energietransitie en de noodzaak tot klimaatadaptatie. Door de auto een andere plek te geven in de openbare ruimte, ontstaan kansen voor het herwinnen van die ruimte. In deze sessie ontdekken we welke nieuwe type openbare ruimtes mogelijk worden gemaakt door de mobiliteitstransities. Mooie voorbeelden, maar ook de spreekwoordelijke ‘haken en ogen’ komen aan bod. Samen met verschillende experts delen we inzichten en onderzoeken we de rol van gemeentelijke organisaties hierin.

Randprogramma (optioneel, vrije inloop)

Tijdschema randprogramma

10:00 – 16:00 uurExpo ‘I am Material’
PRICE Hub, Archerpad 8 in Almere

In de expo ‘I am Material’ kun je diverse circulaire bouwmaterialen ontdekken en ervaren. Zowel biologische als technologische materialen worden getoond, met aandacht voor hun prestaties, toepassingen en scores op het gebied van circulariteit (volgens de richtlijnen van HetNieuweNormaal). Laat je inspireren door de nieuwste ontwikkelingen en innovaties binnen zowel moderne als klassieke bouwmaterialen.

Deze tentoonstelling is gerealiseerd door de partners van het Ecosysteem PPS Nationaal Groeifonds – Circulair & Digitaal in Denken, Leren & Doen, en is samengesteld door curator Els Zijlstra, oprichter van MaterialDistrict en specialist in innovatieve bouwmaterialen. Met de expo ‘I am Material’ wil PRICE ondernemers, onderwijs, overheid, en onderzoekers samenbrengen om de bouw van een circulaire leefomgeving te stimuleren en te versnellen

Programma

Bekijk hier het dagprogramma van het symposium op 3 oktober 2024

Bekijk het programma

Keynotes

De line-up van gastsprekers, ieder met een eigen expertise en een inspirerend verhaal.

Lees meer over onze sprekers

Praktische informatie

Datum, tijd locatie en informatie over het evenement.

Alle praktische informatie

Publicaties

Bekijk een overzicht van gerelateerde documenten en artikelen.

Bekijk de gerelateerde documenten en artikelen.