Deelsessie Koele steden
Van hete binnenstad naar aangename oase
Met zomerse temperaturen die in binnensteden de gevoelstemperatuur boven de 50 graden kunnen brengen, wordt het steeds belangrijker om steden hittebestendig en leefbaar te maken. Tijdens de deelsessie ‘Koele stad’, geleid door Sjoerd Brandsma (Wageningen University & Research) en Astrid Kepers (gemeente Arnhem), werden inspirerende praktijkvoorbeelden en strategische maatregelen gepresenteerd om stedelijke verkoeling te realiseren. De sessie richtte zich op hoe strategisch groen en schaduw kunnen bijdragen aan het creëren van aangename, koele stadsomgevingen, met Arnhem als voorloper in deze transitie.
Innovatieve aanpak voor stedelijke verkoeling in Arnhem
Arnhem is bezig met de transformatie naar een koele stad, onder andere in het project groene ‘Stadsoase’. Dit is een project geïnspireerd door historische kloostertuinen en uitgevoerd in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR). Het doel is om de totale binnenstad te vergroenen met een netwerk van schaduwrijke en groene plekken die de temperatuur kunnen verlagen. In de visie openbare ruimte en koele netwerk dat voor de binnenstad wordt opgesteld, is deze strategie weergegeven. In de Stadsoase wordt het principe van “Pooling the Cool” toegepast in combinatie met het toevoegen van schaduw door bomen op strategische plekken en een groene gevel, wat mogelijk de gevoelstemperatuur met wel 25 graden kan verminderen. Wetenschappelijke berekeningen ondersteunen dit potentieel, wat het project tot een belangrijke stap maakt in het verduurzamen van de stad.
Belangrijkste inzichten voor effectieve stedelijke verkoeling
De sessie benadrukte het belang van strategische ontwerpkeuzes en het creëren van belevingswaarde. Voorbeelden zoals het uitplaatsen van parkeerplaatsen en het toevoegen van schaduwrijke plekken laten zien hoe eenvoudige aanpassingen al een grote impact kunnen hebben. Twee belangrijke vragen kwamen naar voren: Welke beleving wil je creëren in de stadsoase? En welke strategische keuzes zijn nodig om deze beleving mogelijk te maken? Ook werd het belang van het betrekken van alle betrokken partijen, van gemeenten tot culturele instellingen, besproken, om de uitvoering van klimaatstrategieën breed te ondersteunen.
Toekomstige richtingen en aanbevelingen voor koele steden
De sessie benadrukte dat stedelijke verkoeling vraagt om zowel innovatie als duidelijke communicatie met stakeholders. Het gebruik van inspirerende concepten en wetenschappelijk onderbouwde voordelen kan bijdragen aan een grotere betrokkenheid en acceptatie van dergelijke initiatieven. De ‘Stadsoase’ in Arnhem biedt een waardevolle blauwdruk voor andere steden die zich willen aanpassen aan de hitte, waarbij het strategisch inzetten van groen en schaduw niet alleen de temperatuur verlaagt, maar ook de leefkwaliteit in de stad verhoogt.
Inzichten uit het ochtendprogramma
Hoe kunnen we natuur meenemen in stedelijke ontwikkeling?
Lees meer over het ochtendprogrammaDeelsessie Binnenstedelijke vergroening en vitale bodem
De rol van een vitale bodem in de vergroening van binnensteden
Meer over deze deelsessieDeelsessie Drijvende steden
Een nieuwe horizon voor klimaatbestendige stadsontwikkeling
Meer over deze deelsessieDeelsessie Handboek openbare ruimte en mobiliteitstransitie
De openbare ruimte herontdekt
Meer over deze deelsessie