Kustzone Almere Poort/Duin volop in beweging

Mensen voeren diverse activiteiten uit

Kustzone Almere Poort/Duin is dé plek waar strand, water(sport) en cultuur samenkomen. Als bezoeker van binnen en buiten Almere kun je hier het hele jaar terecht. Er is altijd wat te doen. Wat je ook doet, je beleeft en ervaart hier de duinen en het strand. 

Wonen, werken en recreëren 

Het Almeerderstrand is inmiddels het vaste decor voor grote evenementen zoals Zand en de Libelle Zomerweek. Hier komen bezoekers vanuit het hele land op af. Theatergroep Vis à Vis maakt grootschalig theaterspektakel op haar eigen locatie en verzorgt kleinschalige theaterprogrammering in de Rode Haring. Dit is een energieneutraal pand met podium en restaurant. Rond de Marina Muiderzand worden strandbad Duin en Europa’s grootste catamaranstrand volop benut. Ook wonen er steeds meer mensen in het gebied. De afgelopen jaren is met Duin een populaire woonwijk ontstaan. De woningen zijn hier in een aangelegd duinlandschap gebouwd. Dat levert een bijzondere en unieke woonsfeer op. 

Nieuwe kansen 

Door de uitbraak van het coronavirus is de wereld drastisch veranderd. De maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen raken de cultuur- en toerismesector hard. Tegelijkertijd biedt deze nieuwe werkelijkheid nieuwe kansen. Juist nu en juist hier kunnen we in Almere gebieden creëren die mensen uitnodigen voor een bezoek. Hier is immers de ruimte. De komende jaren wordt Kustzone Almere Poort nog meer een plek waar cultuur, ontspanning, recreatie en bijzondere vormen van wonen en werken nog meer samengaan. 

Stadsstrand 

De aanleg van het nieuwe evenementenstrand en de verplaatsing van de evenementen geeft ruimte om het Almeerderstrand verder te ontwikkelen tot een echt stadsstrand. Op delen van het strand komen verschillende soorten horeca. Andere delen geven alle ruimte voor dagrecreatie, sporten, wandelen en uitwaaien. Daarnaast is het strand bij uitstek geschikt als podium en decor voor (kleinschalig) evene-menten, theater en beeldende kunst. Ten noorden van de Marina Muiderzand komt een nieuw strand met meer mogelijkheden voor (durf)sporten zoals kitesurfen en catamaranzeilen. 

Buitenlaboratorium voor kunst en cultuur 

In de directe omgeving van Vis à Vis vind je StrandLAB, een buiten-laboratorium voor kunst en cultuur. Hier draait het om het maken én het beleven van kunst en cultuur. De afgelopen jaren organiseerde StrandLAB onder meer een strandsafari, een UrbanCampsite en vertelden interactieve Strandwachters het verhaal van Flevoland. De activiteiten die StrandLAB organiseert richten zich op twee thema’s: ‘Het nieuwe land’ en ‘Schurend zand’. De eerste gaat over het maken en het veroveren van een geheel nieuw landschap door mensen om te wonen, werken en leven. Bij ‘Schurend zand’ gaat het over de kracht van de natuurelementen zoals wind, water en zand, die vrij spel hebben op het strand en omliggende landschap. 

StrandLAB heeft sinds 2020 een eigen atelier op het strand, in 2021 komt daar nog een paviljoen bij en een mobiele tribune. In en om het atelier werken creatievelingen, kunstenaars en artiesten aan nieuwe concepten samen met bewoners en bezoekers. In deze Stadsduin voor actieve cultuur, kun je je de komende jaren gelijktijdig onder-dompelen in cultuur, terwijl je geniet van activiteiten en zelf actief bent in de buitenlucht. Benieuwd naar de komende activiteiten? Kijk dan op www.strandlab-almere.nl. 

Uniek theater spektakel 

Vis à Vis heeft sinds 1990 een unieke vorm van theaterspektakel ont-wikkeld. In 2007 is de theatergroep verhuisd naar haar eigen locatie bij het Almeerderstrand. Komende zomer speelt Vis à Vis haar nieuwe voorstelling ‘WILD’. In deze voorstelling krijg je een kijkje in de keuken van een chique restaurant waar bij voorkeur bedreigde diersoorten op het menu staan, zolang de voorraad strekt. Het publiek ziet de voorstelling van twee kanten. Terwijl de ene helft van het publiek de voorkant bekijkt, krijgt de andere helft een kijkje in de keuken. Na de pauze wisselt het publiek van kant. WILD toont de rauwe realiteit van onze op hol geslagen eetcultuur.