Van woekeraar naar verkeersregelaar

Weelderige groene reuzenberenklauwen

Wij mensen consumeren er flink op los. Maar voor het produceren van alles wat we in huis halen, is een enorme hoeveelheid grondstoffen nodig. Veel van die materialen zullen in de toekomst opraken. Dat betekent dat we sommigen producten straks niet meer kunnen maken. We moeten dus anders omgaan met onze grondstoffen.

Circulaire economie

Het hergebruik van afval in onze stad scheelt een hoop verspilling . Als we al het afval opnieuw gebruiken, noemen we dit circulaire economie. Almere is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een koploper op het gebied van circulaire economie. In Almere zijn meer grondstofstromen dan gemiddeld in Nederland. Dat komt onder meer door de snelle groei van de stad en de bouw van woningen, bedrijven en kantoren. De afgelopen jaren is onderzocht welke mogelijkheden er zijn om reststromen te verwerken. Er zijn al veel succesvolle pilots geweest, zoals groen beton uit de duurzame betoncentrale en dit jaar komt een plasticfabriek naar Almere.

Reuzenberenklauw

Niet alleen ons huisafval biedt kansen. Met het hergebruik van groen- en snoeiafval, beton, asfalt of straatmeubilair blijven ontzettend veel waardevolle grondstoffen in de stad. In plaats van ze weg te gooien, krijgen ze een nieuwe functie. Zo ook de reuzenberenklauw. Ieder voorjaar schieten ze weer uit de grond. Als ze in bloei staan, ziet Almere op sommige plaatsen wit van de bloemen. Mooi, maar wel een plaag. De bestrijding is kostbaar, intensief en werkt alleen als alle planten helemaal worden weggehaald. Ook mag de plant niet tussen het groenafval. De planten, of beter gezegd de sappen van vooral de reuzenberenklauw, kunnen voor ernstige brandblaren zorgen als deze in contact komen met de huid. Daarnaast krijgen andere plantensoorten geen zonlicht door het dikke bladerdek van de plant. De reuzenberenklauw zelf is een exoot. Dat betekent dat hij van nature helemaal niet in Nederland voorkomt. Tijd dus om hier op een andere manier mee om te gaan.

Papier

Als er zoveel reuzenberenklauwen zijn, kunnen we er dan geen nuttige grondstoffen uit halen? Het Grondstoffen collectief Almere (GCA) heeft zich samen met de partners Millvision en Climate sign over deze vraag gebogen. Het GCA is een samenwerkingsverband van bedrijven, overheden en kennisinstellingen dat zich richt op de ontwikkeling van grondstoffen uit afval en circulaire projecten coördineert. Vorig jaar is als eerste stap de samenstelling van een kleine hoeveelheid reuzenberenklauw onderzocht. Daaruit bleek dat de vezel prima geschikt is om papier van te maken. Inmiddels zijn de eerste rollen papier van reuzenberenklauw geproduceerd. Op naar de volgende stap.

Verkeersbord

Samen met de provincie Flevoland oogstte de gemeente Almere vorig jaar mei de reuzenberenklauw. De verwarmde vezels worden ge mengd met een mix van gebruikt plastic uit de plasticfabriek. Het mengsel spuiten we daarna onder hoge druk in een mal. En voilà, het resultaat is 10 verkeersborden van reuzenberenklauw. De borden zijn getest op hardheid en nu kijken we hoe goed de borden zich houden onder diverse weersomstandigheden. En je kunt al een heus verkeersbord van reuzenberenklauw in de stad tegenkomen. De eerste borden zijn namelijk al geplaatst.