Winnaars ontwerpwedstrijd circulaire verblijfsplaats De Steiger

Sebastiaan van Dulken spreekt over idee

Het ontwerp van Ruig & Geroest, The Crazy Smile en Groen & Meer heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen. Het was een unanieme keuze van de inwoners, ondernemers op De Steiger en de jury voor het ontwikkelen van een nieuwe circulaire verblijfplaats op bedrijventerrein De Steiger.

Met deze nieuwe verblijfplek verwachten de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het rijk dat de circulaire bedrijvigheid op De Steiger wordt versterkt en het vestegingsklimaat wordt verbeterd.

Mayte de Vries, programmamanager City, vertelt: “Het circulaire aspect vonden wij heel goed uitgewerkt in dit concept, en ook op een manier die aansluit bij de bedrijvigheid op De Steiger. Daarmee draagt het bij aan de circulaire uitstraling van De Steiger en geeft het nog meer gezicht aan alle circulaire bedrijven die hier al actief zijn. Wij hopen dat het zo ook weer andere bedrijven en inwoners inspireert.”

In het winnende ontwerp is ervoor gekozen om de creatie en materialen zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de naamgeving van Bedrijventerrein De Steiger. De zeecontainer die wordt gebruikt voor de overkapping en plantenbak en de oude mast van een boot zijn daar duidelijke voorbeelden van. De stalen profielen voor de meubels zijn gebruikt bij het transport van goederen over zee en de windroos, waarop de bewegwijzering wordt aangebracht, is een knipoog naar een kompas op een schip. Daarnaast is het ontwerp volledig circulair ingestoken en wordt er geen gebruik gemaakt van nieuwe materialen. Er wordt zo snel mogelijk gestart met het ontwikkelen van de verblijfplaats en naar verwachting wordt het in november 2020 opgeleverd.

De ontwerpwedstrijd en de realisatie ervan is mogelijk gemaakt door het programma Almere 2.0 met partners zoals de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk. De partijen hebben de ambitie om circulaire bedrijvigheid en het opwaarderen van reststromen in Almere te stimuleren door het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor circulaire bedrijven. Het uiteindelijke doel is opschaling van de succesvolle onderdelen van deze aanpak naar andere bedrijventerreinen in Almere.