Winnaars ontwerpwedstrijd circulaire verblijfsplaats De Steiger

Sebastiaan van Dulken spreekt over idee

Het ontwerp van Ruig & Geroest, The Crazy Smile en Groen & Meer heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen. Het was een unanieme keuze van de inwoners, ondernemers op De Steiger en de jury voor het ontwikkelen van een nieuwe circulaire verblijfplaats op bedrijventerrein De Steiger.

Met deze nieuwe verblijfplek verwachten de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het rijk dat de circulaire bedrijvigheid op De Steiger wordt versterkt en het vestegingsklimaat wordt verbeterd.

Mayte de Vries, programmamanager City, vertelt: “Het circulaire aspect vonden wij heel goed uitgewerkt in dit concept, en ook op een manier die aansluit bij de bedrijvigheid op De Steiger. Daarmee draagt het bij aan de circulaire uitstraling van De Steiger en geeft het nog meer gezicht aan alle circulaire bedrijven die hier al actief zijn. Wij hopen dat het zo ook weer andere bedrijven en inwoners inspireert.”

In het winnende ontwerp is ervoor gekozen om de creatie en materialen zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de naamgeving van Bedrijventerrein De Steiger. De zeecontainer die wordt gebruikt voor de overkapping en plantenbak en de oude mast van een boot zijn daar duidelijke voorbeelden van. De stalen profielen voor de meubels zijn gebruikt bij het transport van goederen over zee en de windroos, waarop de bewegwijzering wordt aangebracht, is een knipoog naar een kompas op een schip. Daarnaast is het ontwerp volledig circulair ingestoken en wordt er geen gebruik gemaakt van nieuwe materialen. Er wordt zo snel mogelijk gestart met het ontwikkelen van de verblijfplaats en naar verwachting wordt het in november 2020 opgeleverd.

De ontwerpwedstrijd en de realisatie ervan is mogelijk gemaakt door het programma Almere 2.0 met partners zoals de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk. De partijen hebben de ambitie om circulaire bedrijvigheid en het opwaarderen van reststromen in Almere te stimuleren door het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor circulaire bedrijven. Het uiteindelijke doel is opschaling van de succesvolle onderdelen van deze aanpak naar andere bedrijventerreinen in Almere.

De gemeente Almere heeft een aanbesteding uitgeschreven,

om een mooie verblijfsplek te maken voor bedrijfspark de Steiger.

Ja, het leek mij heel tof om daar aan mee te doen, omdat wij eigenlijk ook wonen op de Steiger, als het ware.

Ik bedoel, ik ben vaker hier dan thuis.

Ik heb hiervoor samengewerkt met Reindert Scheppink
van Groene en Meer.

Dat is een leerwerkbedrijf van stichting Kwintes.

En samen met Jim van de Wardt van The Crazy Smile.

Hij maakt duurzame presentatiemiddelen en toegepaste kunst.

Het ontwerp hebben wij zo gemaakt dat het helemaal thuis past in het havengebied, waar we zitten in het stadsdeel.

En met de naam de Steiger.

Zo zien wij hier een zeecontainer. Nou, dat spreekt 
voor zich natuurlijk.

Dit hebben wij gebruikt om daar eigenlijk een soort van verblijfsplek te maken en een hopplantage.

De hop wordt gebruikt voor een lokale bierbrouwer die ook op de Steiger gevestigd zit.

Er staan diverse meubels, die worden allemaal gemaakt van gebruikte materialen,

die ook betrekking hebben weer op de naam van het stadsgebied.

En de steiger.

De paden die we uitgraven en daar schelpenzand opleggen, dat zand wat daarvan vrijkomt,

dat gebruiken we hier in een cirkel: daar worden bloemen op geplant.

zodat het goed voor het insectenleven, etcetera, is. Met een bankje in het midden zodat je daarvan kan genieten.

Er zijn reeds twee bestaande elementen al aanwezig op de locatie.

En die we ook integreren in het ontwerp zoals een steiger boven een waterreservoir.

En een bank die over die heuvel uit kan kijken.

Ook de rand dat hier uit het water wordt uitgegraven, daar wordt een bloemenheuvel van gemaakt.  

Het watertje dat is een natuurlijk waterreservoir wat gevuld wordt door hemelwater en grondwater.

En daarbij komt er een centraal plein met ook divers meubilair en verlichting.

Met een windroos erop waar eigenlijk alle locaties en hotspots 
op de Steiger aangegeven worden.

En ook de delen die uit een zeecontainer gezaagd worden om open te werken worden weer teruggebracht in bamboe plantenbakken.

En de bamboe komt ook uit lokale tuinen waar het ongewenst is.

We willen eigenlijk meer verbinding creëren binnen de huidige 
bedrijven die er zitten,

door aan te geven waar de verschillende hotspot zitten dat is allemaal in de ontwerp verwerkt.

En verder is het ook een heel belangrijke fietsroute van Almere Haven naar Almere Stad.

En zo willen we eigenlijk ook de bewoners in de omgeving kennis laten maken met wat er eigenlijk allemaal gebeurt op de Steiger.

Met alles wat we bedacht hebben, hebben wij rekening gehouden met het duurzaamheidsaspect en ook circulariteit.

Maar ook hebben rekening gehouden met het ontwerp dat alles zo gemonteerd wordt dat het dan later, als het niet meer nodig is, gedomenteerd kan worden,

en weer opnieuw gebruikt kan worden.

Nou, ik denk dat wij moeten winnen omdat wij toch wel een ontwerp hebben wat heel erg ervoor zorgt dat de bedrijven in de buurt,

heel erg met elkaar samen kunnen gaan werken, dat mensen weten waar wat te vinden is.

En welke fantastische dingen er allemaal gedaan worden op deze locatie.

En omdat we gewoon tot een mooie circulaire hotspot kunnen maken door middel van dit deel eigenlijk.

Bekijk de audiodescriptie van deze video