Onderzoek naar hittestress rondom eiland Leemwierde

Hitte stress meting

Onderzoekers van de Aeres Hoge School gaan op warme dagen onderzoek doen naar temperaturen en hittestress. Ze beginnen in Almere Haven, rondom het eiland in de Singelgracht ter hoogte van de Meerveldstraat.

Onderzoek in de buurt

Ga je naar buiten op een warme dag? Of juist niet? Kun je voldoende verkoeling vinden? De Onderzoekers zullen de komende maanden wandelaars en fietsers vragen naar hun ervaringen en beleving. Ook het uitvoeren van hittemetingen is onderdeel van het onderzoek. Het doel is om een beeld te krijgen van hoe de situatie nu is. De uitkomsten worden straks gebruikt om plannen te maken om van dit gebied in de Leemwierde een plek te maken waar je ook op een snikhete dag toch graag even een ommetje maakt en de verkoeling op kunt zoeken. Zodra die plannen er zijn, nodigen we mensen uit de buurt uit om erover mee te denken en ideeën mee te geven.

Het project

De gemiddelde temperatuur en het aantal warme dagen in Nederland neemt toe. Ook dit voorjaar was het op een aantal dagen al uitzonderlijk warm. Extra groen in buurten zorgt voor verkoeling en daarmee voor een prettig klimaat om buiten te zijn voor wat frisse lucht, beweging, even een praatje. Gemeente Almere zoekt in samenwerking met de GGD en de Aeres Hogeschool het effect van meer, en wellicht ander groen op de gezondheid en de beleving van Almeerders. Hiervoor is het project ‘excellente groene en gezonde leefomgeving’ opgezet. We gaan in vier gebieden aan de slag. Eerst starten we met metingen in Almere Haven en later deze zomer rondom het J. Algerapad en het stationsgebied. Meer info over het project EGGL staat hier.