Station Almere Centrum steeds mooier

Binnenkant Station Almere Centrum onder constructie

Tijdens de hele bouwperiode blijft het station Almere Centrum haar reizigers gastvrij ontvangen. Ook tijdens Floriade. Op donderdag 14 april gaat Floriade feestelijk van start. Op dat moment zijn nog niet alle geplande werkzaamheden van het station en de omgeving afgerond. Maar wel zijn alle voorzieningen om te kunnen reizen met trein en bus beschikbaar.

Een fris station

In oktober 2020 is gestart met de vernieuwingsslag van station Almere Centrum en haar omgeving. Het project is ondanks de coronacrisis zoveel mogelijk doorgegaan. Zo waren er tegenvallers door personele uitval door corona en vertraging van materialen. Er zijn nog afrondende werkzaamheden zoals een aantal voorzieningen in de hal en de oostelijke fietsenstalling. De nieuwe streefdatum voor een feestelijke opening van het vernieuwde station is komende zomer. En dan… heeft Almere haar vernieuwde ruime, transparante en frisse centrale station.

Beide liften doen het weer bij de start van Floriade

Bij aanvang van het werk waren de liften na 35 jaar intensief gebruik aan het einde van hun levensduur. De constructies hadden een dichte ‘kooi’ en werden als oncomfortabel ervaren. Een goede reden om ze mee te nemen in de vernieuwingsslag. De technische installaties zijn vervangen en de liftkooien zijn nu van transparant glas. Dit is aanzienlijk prettiger en veiliger in gebruik en heeft bovendien een hoger gebruiksgemak voor mensen met een functiebeperking. Medio maart gaat de lift aan de stadskant (perron 3-4) weer in gebruik. Het werk aan de lift aan het Mandelaplein (perron 1-2) heeft nog tot medio april nodig. De taxidienst blijft voor reizigers die afhankelijk zijn van de lift beschikbaar totdat beide liften weer in gebruik zijn.

 De kleine fietsenstalling opent haar deur

Medio maart is de kleine fietsenstalling naast het Busplein klaar om fietsers te ontvangen. De nieuwe stalling is voorzien van een speciaal systeem waardoor fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling vinden. Doordat rij-rekken genummerd zijn, vind je makkelijk je eigen fiets terug. Er is plaats voor in totaal 670 fietsen, waaronder 50 plekken voor fietsen met een buitengewoon model. In de grotere oostelijke fietsenstalling is vanaf medio juli plaats voor maar liefst 2.793 fietsen.

Sleutelproject Station- en Stationsomgeving is onderdeel van programmalijn Hart van de Stad. Meer informatie over het project vind je hier.