Zeegroene Loper uitgebreid

De Zeegroene Loper - Fotograaf in Richard Terborg

De Zeegroene Loper is de kunstroute in wording die van het station Almere Centrum tot aan het Weerwater loopt. De Zeegroene Loper staat voor de stad die op de voormalige bodem van de zee is gebouwd. Dit voorjaar kreeg het nieuwe stadspark aan de Stadhuispromenade al ‘De Zeebank’. Een slingerende, kleurrijke bank van meer dan 100 meter lang. Er zijn daar nu twee nieuwe kunstwerken toegevoegd.

Onderwater camouflage

Almeerse kunstenaar Kasper Jongejan ontwierp een nieuw ontwerp voor de Corridor in Almere Centrum. Hij baseert de nieuwe vloerschildering Camouflage op de architectuur van de gebouwen in het stadshart van Almere. “Ik heb mijn inspiratie letterlijk en figuurlijk uit de stad gehaald. Ik heb gekeken naar mooie invalshoeken van de architectuur van de stad. De stad voelt in vele opzichten heel grafisch aan voor mij. Ik heb foto’s gemaakt van bepaalde invalshoeken en deze grafisch vormgegeven tot een serie illustraties. Delen hiervan zijn gebruikt voor het camouflage-ontwerp,” aldus de kunstenaar. Geheel in het thema van de Zeegroene Loper komen de onderwaterkleuren terug in de vloerschildering.

Stad op waterspiegel

En er is nog meer! Tijdens de herontwikkeling van de voormalige Stationsoffices op het Stationsplein, besloot Kroonenberg Groep een kunstwerk toe te voegen in lijn met de Zeegroene Loper. In de nieuwe passage, die het busstation met het Stationsplein verbindt, is het (licht)kunstwerk Stad op waterspiegel van Iwan Smit geïnstalleerd. Het kunstwerk vertelt het verhaal van de unieke historie van Almere; de stad die op de zeebodem is gebouwd. Smit liet zich inspireren door verschillende Almeerse dingen, variërend van de skyline aan het Weerwater, de mascotte Ally de Aap van voetbalclub Almere City en het onmisbare water en groen.

De Zeegroene Loper zal de komende tijd verder groeien. Zo komen er nieuwe kunstwerken bij het station. De Zeegroene Loper is in samenwerking met concept-ontwikkelingsbureau Mothership BV – onder andere bekend van de Markthal in Rotterdam – gemaakt.