Aeres Hogeschool Almere wint Circular Awards 2022

Buitenkant Aeres Hogeschool

Aeres Hogeschool Almere heeft de Circular Awards 2022 in de categorie Public gewonnen. Reden van deze award is het nieuwe duurzame schoolgebouw op het Floriadeterrein.

De awards werden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 7 februari. Het online aanwezige publiek heeft de hogeschool als winnaar verkozen. Een waardevolle bekroning van hét schoolvoorbeeld van het circulaire gebouw van de toekomst.

“Mooie bekroning van een innovatief project met hoge ambities op het gebied van circulair, groen, gezond en klimaat adaptief bouwen. Met dank aan BDG architecten, Hevo, Innax, DGMR, JVZ, Koninklijke Ginkelgroep, Hegeman, Homij en de gemeente Almere & Provincie Flevoland.”

Bjorn Brink, Projectmanager Huisvesting & Beheer Aeres

Om in aanmerking te komen voor de award moest voor vier categorieën worden aangetoond hoe circulair het nieuwe schoolgebouw van Aeres Hogeschool Almere eigenlijk is. Deze categorieën waren: circulariteit, business, impact en samenwerking. Een vakjury verkoos de ‘Groene Long’, zoals het nieuwe gebouw ook wel bekend staat, tot één van de drie finalisten. Op basis van een videopitch die werd vertoond tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie, koos het publiek een winnaar. 

“De maatschappelijke thema’s duurzaamheid, circulariteit en klimaatbestendigheid hebben we voor een groot gedeelte in dit gebouw opgelost. Het is een voorbeeld van waar we over 10 jaar in huisvesting staan.”

Bjorn Brink, Projectmanager Huisvesting & Beheer
Anne Reitsma Fotografie – Bjorn Brink, Projectmanager Huisvesting & Beheer Aeres 

Schoolvoorbeeld circulair gebouw

Van top tot teen is de nieuwbouw hét schoolvoorbeeld van een circulair gebouw van de toekomst. Van het circulaire beton waaruit het casco bestaat, tot aan de kussentjes op de tribunetrap; vrijwel alles is op een duurzame manier vervaardigd. Het tropisch hardhout op het dak is gered van de brandstapel en het meubilair hebben we meegenomen uit ons vorige pand, is refurbished of is tweedehands gekocht. “In dit project hebben we gekneed, geduwd en getrokken om onze hoge duurzaamheidsambities waar te maken,” besluit Wil Bekkering, directeur Aeres Hogeschool Almere.  

De Groene Long

Het gebouw voldoet niet alleen aan hoge duurzaamheidseisen, het is ook nog eens prachtig om te zien. Gert Jan Samsom, architect bij BDG Architecten vertelt hierover: “De Groene Long verbindt het groen van buiten op een organische wijze met binnen. Het nodigt op een natuurlijke manier uit om naar binnen te gaan, om te ontdekken en je te laten inspireren.”   

Kennis, onderzoek en onderwijs

Bjorn Brink: “Dit gebouw sluit heel nauw aan bij onze missie en het onderwijs en onderzoek dat wij hier faciliteren. We hebben het gerealiseerd met nadrukkelijk oog voor de toekomst. Bovendien omarmt het belangrijke thema’s voor de gemeente Almere, de Floriade Expo en de Flevo Campus. Straks wordt hier een groene woonwijk ontwikkeld. De woonwijk van de toekomst. Voor ons één grote onderzoeksruimte waar we kennis kunnen ontwikkelen, leveren en delen.” 

Over de Circular Awards 2022

 De Circular Awards zijn dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijzen gaan naar innovatieve projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. De Circular Awards worden georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Over de Week van de Circulaire Economie 

De Circular Awards zijn onderdeel van de Week van De Circulaire Economie, die dit jaar plaatsvindt van 7 t/m 12 februari 2022. In deze week worden door verschillende organisaties activiteiten georganiseerd rondom circulariteit. Klik hier voor voor alle activiteiten en meer informatie.

Bronvermelding quotes: Booklet over het gebouw en partners: ‘Aeres Hogeschool Almere, Gebouwd om de stad te laten leven’