WikiHouse winnaar Publieksprijs Architectuurprijs Almere 2022

Architectuurprijs Almere - Foto: Feenstra fotografie

Op 18 juni jl. is WikiHouse tot winnaar uitgeroepen van de APA2022 Publieksprijs. Deze door de Kunstlinie Almere Flevoland geïnitieerde prijs wordt uitgereikt aan het meest bijzondere (bouw)project dat is gerealiseerd in de afgelopen twee jaar.

In totaal werden 1476 stemmen uitgebracht op de negen genomineerde projecten. Het WikiHouse, een samenwerking van het Woningbouwatelier met ontwerpbureau Muller van Stichting WikiHouseNL, kreeg 485 stemmen. Aan de prijs is een cheque van 2.500 euro verbonden. KettingHuls Vliervelden, een woonproject op een boerenerf in Oosterwold werd door de vakjury als prijswinnaar aangewezen, de kinderjury koos Huis in een Huis van SLA Architecten als prijswinnaar.

Met het WikiHouse-concept wordt een compleet andere weg ingeslagen dan de reguliere massale bouwtrend die de afgelopen jaren de nieuwbouwmarkt overheerst. WikiHouse is een zelfbouwsysteem waarmee je een energiezuinige en betaalbare woning digitaal kunt ontwerpen, prefab in de fabriek kunt laten uitzagen en vervolgens zelf in elkaar kan zetten. Uitermate geschikt voor starters en huishoudens met lagere inkomens. In totaal kan er wel tot zo’n 25% van de totale kosten worden uitgespaard door slim materiaalgebruik en een hoge mate van zelfwerkzaamheid. In 2018 is het eerste Wikihouse door het Woningbouwatelier ontwikkeld, in samenwerking met Goede Stede en Trebbe. Daarna volgden er plannen voor 27 woningen op De Stripmaker, waarvan de bouw nu in de afrondende fase is. Aan dit project is de architectuurprijs toegekend.

WikiHouse past bij de Almeerse traditie van vernieuwend bouwen en wonen. Niet alleen om het woningaanbod uit te breiden, maar vooral om er kwaliteit aan toe te voegen. Zelfbouwen, met alle ruimte voor de wensen van de bewoners. Met als doel om kennis en innovatie te genereren. En daar lessen uit te trekken voor de toekomstige woningbouw.

De Publieksprijs vormt een waardering bij uitstek voor deze vernieuwende trend in reguliere woningbouw.

Lees hier meer over de andere genomineerden en winnaars