Weerwaterbrug officieel geopend

Impressie Weerwaterbrug

De Weerwaterbrug is op 30 september 2021 officieel geopend door wethouder Maaike Veeningen en gedeputeerde Jan de Reus. De brug is overgedragen door de directeur van de bouwer van de brug, Oscar Koster van Strukton Civiel Regio West.

Met het aanleggen van de brug naar het Weerwatereiland wordt het Rondje Weerwater verkort en ontstaat een aantrekkelijke verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het Lumièrepark en de toekomstige Floriadewijk Hortus. De brug biedt een uniek uitzicht over het Weerwater, het park en de skyline van Almere.

Favoriet ontwerp

In 2018 hebben de inwoners van Almere gestemd op hun favoriete ontwerp voor de brug. 71% van alle stemmen koos voor het huidige ontwerp met zijn sierlijke vormen. Het is een brug waar de Almeerder trots op kan zijn, mede omdat zij zelf het ontwerp hebben gekozen.

Duurzaam ontwerp

Door een betonnen hoofdconstructie met een robuuste slijtlaag is de brug 25 jaar onderhoudsvrij en gaat deze meer dan honderd jaar mee. Daarna is het beton volledig recyclebaar. Het ontwerp heeft een slanke constructie met minimale brugdekdikte waarvoor een beperkte hoeveelheid materialen nodig is. In de uitvoering is gekozen voor zoveel mogelijk gerecycled beton.

Duurzaam betekent ook het minimaliseren van onderhoudsinspanningen om CO2-uitstoot te beperken. In het ontwerp is de keuze gevallen op materialen die geen coating of weinig nazorg nodig hebben, zoals onderhoudsarm asfalt. Ook door een minimum aantal voegovergangen zijn veel minder onderhoudsbewegingen nodig.

De verlichting is zo ontworpen dat de brug wordt aangelicht zonder de omgeving onnodig te beschijnen en vleermuizen en bevers niet te verstoren. De energie voor deze ledverlichting komt van een duurzame bron: de pergola met zonnepanelen die Strukton Civiel bij de aanlanding in het Lumièrepark wil plaatsen.

Rondje Weerwater

De Weerwaterbrug is onderdeel van het Rondje Weerwater, een sleutelproject van programmalijn Hart van de Stad. De brug heeft een duurzame constructie die de komende 100 jaar goed blijft en weinig onderhoud nodig heeft. In de leuningen is bamboe verwerkt en de verlichting is energiezuinig.

Geen doorgaande route

In verband met de werkzaamheden op het Floriadeterrein (bouwterrein) kan de brug tot en met de Floriade nog niet dienen als doorgaande route voor het Rondje Weerwater.

Bekijk het filmpje over de oplevering van de Weerwaterbrug op YouTube