Van Flevolandse bodem: Een kunstpaviljoen op het water in Almere, door Studio Ossidiana

Studio Ossidiana bouwt een nieuw, tijdelijk kunstpaviljoen in Almere, dat in april 2022 zijn deuren opent. Architectuur, kunst en landschap versmelten in dit oogstrelende gebouw, waarvoor de ontwerpers putten uit de bodem van Flevoland.

Drie cirkelvormige volumes komen als een juweel op het water te liggen en bieden bezoekers, zowel binnen als buiten, een prikkelende ervaring. Een deel van het paviljoen wordt gemaakt van het door Studio Ossidiana zelf ontwikkelde terrazzo dat met schelpen, mosselen, klei en houtskool de bodem van Flevoland weerspiegelt.

Studio Ossidiana is opgericht in 2015, gevestigd in Rotterdam en wordt geleid door de Italiaanse architecten Alessandra Covini en Giovanni Bellotti. Speelsheid, tactiliteit en inclusiviteit spelen een grote rol in de projecten van de studio: deze vertellen een verhaal, brengen objecten en materialen tot leven en nodigen uit tot ontdekken en verwonderen.

Het kunstpaviljoen wordt gebouwd voor een periode van tenminste vijf jaar, waarin het functioneert als voorloper van een nog te ontwikkelen nieuw kunstmuseum. Het opent haar deuren op 14 april 2022, tegelijk met de prestigieuze wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022.

Op de Dutch Design Week zijn materiaalstalen, objecten en spelelementen te zien die zijn voortgekomen uit het onderzoek dat Studio Ossidiana deed tijdens de ontwikkeling van het kunstpaviljoen. GeĆÆnspireerd door de geschiedenis en ecologie van Flevoland, brachten de ontwerpers schelpen, aarde, houtskool en geĆ«xpandeerde klei samen in verschillende gietmengels.

Samen vertalen ze het verhaal van Flevoland en Almere, de overgang van zee naar land, van zout naar zoet water, van scheepvaart naar teelt.

Het kunstpaviljoen wordt ontwikkeld in opdracht van de gemeente Almere en provincie Flevoland, en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Verstedelijking Almere en het BPD Cultuurfonds.