Psychedelica en mentale gezondheid

  Omslagafbeelding met allerlei verschillende kleuren door elkaar gemengd

  Op woensdag 29 november 2023 vindt voor het laatst dit jaar de talkshow van Op de rand van de toekomst plaats. Dit keer praten we over psychedelica en de mentale gezondheid. We bespreken de stand van zaken in het onderzoek naar gebruik van psychedlica (LSD, MDMA, psyllocibine) bij bijvoorbeeld traumaverwerking (PTSS) en depressies. Er is veel aandacht voor de mogelijkheden van deze middelen, maar ook voor de gevaren van het gebruik ervan.

  Lees meer over de talkshow in het nieuwsartikel ‘Psychedelica en mentale gezondheid‘.

  De toegang is gratis, aanmelden kan via de website van Avanti Almere.

  Talkshow Op de rand van de toekomst

  Fietser met rugzak staat naast zijn fiets op een groene heuvel

  SENSE OF BELONGING

  Over de behoefte ergens bij te horen en niet alleen te zijn

  1 november 2023, van 20:00-22:00 uur in de Kunstlinie Almere, zaal X

  ‘Wat is er gebeurd met onze studenten? Ik maak me zorgen.’ Dat zegt Hasib Moukaddim, directeur van Windesheim. ‘Voelen ze zich thuis? Zijn ze verbonden met de school? Dat is ‘Sense of belonging’ en dat is belangrijk! Niet alleen voor de studieprestaties, maar ook voor het verdere leven van onze studenten.’

  Tijdens deze talkshow in de serie ‘Op de rand van de toekomst’ vertelt Jolien Dopmeijer over haar promotieonderzoek naar de Sense of belonging. Waarom vallen studenten uit, komen ze (op een moment) niet meer opdagen en lijkt het te schorten aan participatie, verbinding en engagement? Dopmeijer koppelt deze fenomenen aan de mentale gezondheid van studenten.

  Ze gaat in op burnout-klachten bij studenten en hoe het vormen van een eigen identiteit (en een rol in een groep) belangrijk is voor het je ergens thuis voelen. En op welke manieren dat lastig is voor studenten. Zaken als prestatiedruk, hoge verwachtingen, maar ook corona, de klimaatcrisis, sociale druk, een CV opbouwen, huizencrisis en externe kritiek van andere generaties spelen daarbij een rol.

  Charlotte Vissenberg is een onderzoek gestart onder eerstejaarsstudenten van Windesheim. Tijdens de talkshow geeft ze een update over haar onderzoek en de voorlopige resultaten? Daarbij gaat zij ook in op hoe onderwijsinstellingen een rol kunnen spelen bij dit ‘thuis voelen’ door studenten.

  Andrew Awuku, student bij Windesheim, is spoken word artiest. Hij geeft een voordracht over het onderwerp Sense of belonging. Shamanta Melfor en Jahlynn Kalkman brengen zingend hun visie op de avond. Kom en praat mee tijdens deze inspirerende avond en ontmoet elkaar tijdens de gezellige netwerkborrel na afloop. De toegang is gratis.

  Lancering jaarlijkse essaybundel Flevo Campus

  Boekcover van Essaybundel FlevoCampus

  Op vrijdag 7 juli lanceert Flevo Campus de jaarlijkse essaybundel over voedsel en de stad.

  De Flevo Campus essaybundel wordt dit jaar voor de vijfde keer gepubliceerd. Dat verdient een feestje! Op vrijdag 7 juli is er een lanceringsevenement in Natural Pavillion, het hoofdkwartier van Flevo Campus. Het evenement is net zo levendig en divers als de bundel zelf: in een afwisselend programma wordt er gedebatteerd over de voedselomgeving in de stad, kijken we door de ogen van foodblogger Jonneke de Zeeuw naar Almeerse voedselondernemers, horen we hoe er wel degelijk een ‘echte’ Nederlandse stedelijke eetcultuur bestaat, presenteren we het boek en gaan we natuurlijk wat eten en drinken.

  Kijk voor het volledige programma op:
  https://flevocampus.nl/lancering-essaybundel-programma-bekend/

  Je kunt je daar ook aanmelden voor het evenement.

  Talkshow Op de rand van de toekomst

  De komende talkshow in de serie Op de rand van de toekomst staat in het teken van technisch talent. Techn(olog)isch talent speelt een belangrijke rol in het oplossen van problemen in de huidige maatschappij.

  Marco Visscher is naast auteur een ecomodernist en neemt ons mee in de dialoog tussen mensen die vinden dat techniek een tandje minder zou mogen en de mensen die juist vinden dat het de oplossing voor onze problemen gaat zijn.

  Randall van Poelvoorde zal het onder andere hebben over techniek om 100% duurzaam te kunnen zijn. Want zijn we al zo ver?

  De Nederlandse Orde van Uitvinders (NOVU) blijkt het hoofdkwartier in Almere te hebben. En tot slot is ook de nieuwe generatie techn(olog)isch talent aanwezig via de studie Geo Media & Design van Aeres Hogeschool. 

  Uiteraard is er na de talkshow tijd voor een (gratis) borrel! Dus zet het in je agenda en kom naar deze inspirerende avond.

  Lectorale rede Urban Innovation

  Dronefoto in zwartwit van Almere met uitzicht op het Weerwater.

  Op 3 juli 2023 geeft lector Urban Innovation Evert-Jan Velzing zijn lectorale rede. Deze rede is onderdeel van het symposium “Samenwerken aan de nieuwe stad'” waarin ook associate lectoren Ingrid Bakker en Els Beukers hun openbare lessen houden. Daarnaast zijn er verschillende workshops waaraan deelgenomen kan worden.

  Urban Innovation

  Het lectoraat Urban Innovation doet praktijkgericht onderzoek naar innovatie voor een duurzame en inclusieve stad vanuit de thema’s circulaire, gezonde en nabije leefomgeving. Samenwerken in de wijk en het combineren van verschillende perspectieven zijn essentieel voor de diverse uitdagingen van een stad. Het gaat om bouwen in bestaande en nieuwe wijken. Maar ook de aanwezigheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid van voorzieningen, zoals werk, openbaar vervoer en winkels en de sociale aspecten die het leven in de stad prettig maken, zijn belangrijk.

  Deze middag gaan we ook in op de doorwerking van vernieuwende stedelijke ontwikkeling in de dagelijkse praktijk. Daarnaast bespreken we de waarde van stedelijke vernieuwing voor bewoners, bestuurders, ondernemers en maatschappelijke organisaties op de welvaart, het welzijn en het welbevinden. 

  Aanmelden kan via de website van Windesheim Flevoland.

  Talkshow over de Eiwittransitie

  Illustratie van persoon met twee tekstwolken met daarin een rund en een salade afgebeeld. Op de achtergrond van de afbeeling is een bord met mes en vork zichtbaar.

  Op de rand van de toekomst – 26 april 2023

  Wat is de eiwittransitie en waarom heeft iedereen het er opeens over? Waarom is deze nodig? Veel mensen willen best minder vlees consumeren, maar in de praktijk eten ze toch vaak meer dierlijke producten dan gepland. Lector Stedelijke Voedselvraagstukken Esther Veen legt aan de hand van het concept ‘routines’ uit waarom het zo lastig is om anders te gaan eten. Ook gaat ze in op de sociale en de fysieke context en de invloed daarvan op ons eetgedrag.

  Willeke Waller van Flevo Campus laat aan de hand van een actueel voorbeeld zien hoe ze bij de Flevo Campus aan kijken tegen de eiwittransitie. Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in steden dan daarbuiten, en die mensen moeten allemaal eten. Alleen… hoe doe je dat op een gezonde en duurzame manier? Flevo Campus is een kennisinstituut dat wetenschap, onderwijs, ondernemerschap en beleid aan elkaar koppelt en helpt oplossingen te verzinnen voor (stedelijke) voedselvraagstukken.

  De talkshow is op woensdag 26 april 2023, 20:00-22:00 uur, in de Kunstlinie, Almere. Meld je vast aan via: www.avanti-almere.nl/agenda/voedsel/. Gratis toegang.

  Talkshow ‘Gelijkwaardigheid’

  Illustratie van 2 vrouwen en 2 mannen

  Avanti – het platform voor diversiteit in Almere – organiseert regelmatig in samenwerking met Almere 2.0 talkshows onder de noemer ‘Op de rand van de toekomst’, waarbij verschillende sprekers hun licht laten schijnen op een thema. Het publiek wordt nauw betrokken bij het verloop van de avond – er is veel mogelijkheid tot interactie. De avond van woensdag 29 maart heeft als thema Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

  Gelijkwaardigheid

  De wereld is ingericht voor en door mannen, hoe kunnen vrouwen de ruimte (terug) pakken? Maak kennis met Nourhan Bassam, feminist en schrijver van The Gendered City, die gepassioneerd haar kennis deelt over data die door en voor mannen verzameld zijn en die de plek van de vrouw in de maatschappij beïnvloeden.

  De theatervoorstelling Nouveau Fuck vraagt zich af wanneer vrouwen nou eens echt gevaarlijk worden – deze avond krijgt u hier een voorproefje van.

  En Women in STEM (science, technology, engineering and mathematics), een wereldwijde organisatie die jonge vrouwen inspireert en in gelijke positie brengt in technologische, exacte en wiskundige vakgebieden, neemt ons mee in hun verhaal.

  Tijdens de lezing- en netwerkreeks Op de rand van de toekomst komen laagdrempelig de nieuwste inzichten op het snijvlak van kennis, onderzoek en de maatschappij samen.

  Toegang is gratis, van te voren aanmelden is fijn!

  Inspiratiesessie Supermarkt van de Toekomst

  Presentatie Flevo Campus over Supermarkt van de Toekomst

  Interactieve bijeenkomst rond het thema Supermarkt van de Toekomst. Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit? Hoe kan je de keten zo kort mogelijk maken? Kun je experimenteren in Almere? Luister naar de (gast)sprekers, stel vragen en wissel ervaringen uit! Kijk hier voor de sprekers en meer informatie.

  Talkshow ‘De fundamenten – over de basis van een nieuwe stad’

  Futuristische artist impressie van een gedeeltelijk open fietsenstalling

  Avanti – het platform voor diversiteit in Almere – organiseert regelmatig in samenwerking met Almere 2.0 talkshows onder de noemer ‘Op de rand van de toekomst’, waarbij verschillende sprekers hun licht laten schijnen op een thema. Het publiek wordt nauw betrokken bij het verloop van de avond – er is veel mogelijkheid tot interactie.

  De avond van woensdag 22 februari heeft als thema De fundamenten van de nieuwe stad. Hoe wordt een stad ontworpen, welke dromen liggen ten grondslag aan een nieuwe stad of een nieuwe wijk?

  Tegenwoordig is het mogelijk met kunstmatige intelligentie een voorstelling te maken van je fantasie-toekomst. Landschapsarchitect Dick Scholtus doet precies dat met de omgeving van de stad. Hij voert wensen, dromen en gedachten in en met een druk op de knop verschijnt er een schets van vliegende wegen, parken die eigenlijk flatgebouwen zijn en fietspaden die oplichten als je er over fietst.

  Om een nieuwe wijk te ontwikkelen, worden er plannen gemaakt. Zoals de plannen voor de wijk Pampus. Maar waar begin je in ’s hemelsnaam met de bouwtekeningen en waar leg je de fundamenten? Tijdens deze talkshow wordt duidelijk hoe de fundamenten gelegd worden.

  De talkshow vindt plaats in zaal X van de Kunstlinie Almere van 20:00-22:00 uur. We nodigen je graag uit om deel te nemen aan het gesprek over de samenleving van morgen. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.opderandvandetoekomst.nl.

  De lezingenreeks ‘Op de rand van de toekomst’ wordt geïnitieerd door Avanti-Almere en de Gemeente Almere (Almere 2.0) in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool en Kunstlinie Almere. 

  Je kunt je aanmelden voor deze avond via de website van Avanti:

  Meedenken over huisvestingscriteria onderwijs en kinderopvang Pampus Almere

  Bovenaanzicht van een dijk met enkele windmolens.

  Meedenken over de criteria van de huisvesting voor scholen en onderwijs in de toekomstige wijk Almere Pampus? Kom woensdag 17 mei meepraten!

  In 2030 wordt gestart met de bouw van stadsdeel Pampus. Nu is het nog een groene vlakte, maar in 2050 moet het een bruisend stadsdeel van Almere zijn, met 30.000 nieuwe woningen en een flink aantal banen. Er komen gezinnen wonen met kinderen en jongeren. Deze kinderen moeten in Pampus naar school en naar de kinderopvang kunnen.

  In juli 2023 moet er een advies klaar zijn waarin staat waar huisvesting van onderwijs- en kinderopvang in Pampus aan moet voldoen. Wil je mee denken over de criteria voor huisvesting van scholen en kinderopvang, kom dan naar de bijeenkomst op: woensdag 17 mei 2023, van 13:00-14:00 uur, Hogeschool Windesheim, Lokaal AL5.5,4 Hospitaaldreef 5, 1315 RC Almere.

  Je kunt je aanmelden bij Margo Zwart via: mzwart@almere.nl. Je krijgt dan meer informatie over het programma van de bijeenkomst en op welke vragen beantwoord moeten worden.  Zie ook het artikel Huisvesting onderwijs in stadsdeel Pampus op onze website.