Lectorale rede Urban Innovation
Op 3 juli 2023 geeft lector Urban Innovation Evert-Jan Velzing zijn lectorale rede. Deze rede is onderdeel van het symposium “Samenwerken aan de nieuwe stad'” waarin ook associate lectoren Ingrid Bakker en Els Beukers hun openbare lessen houden. Daarnaast zijn er verschillende workshops waaraan deelgenomen kan worden.
Urban Innovation
Het lectoraat Urban Innovation doet praktijkgericht onderzoek naar innovatie voor een duurzame en inclusieve stad vanuit de thema’s circulaire, gezonde en nabije leefomgeving. Samenwerken in de wijk en het combineren van verschillende perspectieven zijn essentieel voor de diverse uitdagingen van een stad. Het gaat om bouwen in bestaande en nieuwe wijken. Maar ook de aanwezigheid, toegankelijkheid en bereikbaarheid van voorzieningen, zoals werk, openbaar vervoer en winkels en de sociale aspecten die het leven in de stad prettig maken, zijn belangrijk.
Deze middag gaan we ook in op de doorwerking van vernieuwende stedelijke ontwikkeling in de dagelijkse praktijk. Daarnaast bespreken we de waarde van stedelijke vernieuwing voor bewoners, bestuurders, ondernemers en maatschappelijke organisaties op de welvaart, het welzijn en het welbevinden.
Aanmelden kan via de website van Windesheim Flevoland.
Talkshow over de Eiwittransitie
Op de rand van de toekomst – 26 april 2023
Wat is de eiwittransitie en waarom heeft iedereen het er opeens over? Waarom is deze nodig? Veel mensen willen best minder vlees consumeren, maar in de praktijk eten ze toch vaak meer dierlijke producten dan gepland. Lector Stedelijke Voedselvraagstukken Esther Veen legt aan de hand van het concept ‘routines’ uit waarom het zo lastig is om anders te gaan eten. Ook gaat ze in op de sociale en de fysieke context en de invloed daarvan op ons eetgedrag.
Willeke Waller van Flevo Campus laat aan de hand van een actueel voorbeeld zien hoe ze bij de Flevo Campus aan kijken tegen de eiwittransitie. Voor het eerst in de geschiedenis wonen er meer mensen in steden dan daarbuiten, en die mensen moeten allemaal eten. Alleen… hoe doe je dat op een gezonde en duurzame manier? Flevo Campus is een kennisinstituut dat wetenschap, onderwijs, ondernemerschap en beleid aan elkaar koppelt en helpt oplossingen te verzinnen voor (stedelijke) voedselvraagstukken.
De talkshow is op woensdag 26 april 2023, 20:00-22:00 uur, in de Kunstlinie, Almere. Meld je vast aan via: www.avanti-almere.nl/agenda/voedsel/. Gratis toegang.
Talkshow ‘Gelijkwaardigheid’
Avanti – het platform voor diversiteit in Almere – organiseert regelmatig in samenwerking met Almere 2.0 talkshows onder de noemer ‘Op de rand van de toekomst’, waarbij verschillende sprekers hun licht laten schijnen op een thema. Het publiek wordt nauw betrokken bij het verloop van de avond – er is veel mogelijkheid tot interactie. De avond van woensdag 29 maart heeft als thema Gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.
Gelijkwaardigheid
De wereld is ingericht voor en door mannen, hoe kunnen vrouwen de ruimte (terug) pakken? Maak kennis met Nourhan Bassam, feminist en schrijver van The Gendered City, die gepassioneerd haar kennis deelt over data die door en voor mannen verzameld zijn en die de plek van de vrouw in de maatschappij beïnvloeden.
De theatervoorstelling Nouveau Fuck vraagt zich af wanneer vrouwen nou eens echt gevaarlijk worden – deze avond krijgt u hier een voorproefje van.
En Women in STEM (science, technology, engineering and mathematics), een wereldwijde organisatie die jonge vrouwen inspireert en in gelijke positie brengt in technologische, exacte en wiskundige vakgebieden, neemt ons mee in hun verhaal.
Tijdens de lezing- en netwerkreeks Op de rand van de toekomst komen laagdrempelig de nieuwste inzichten op het snijvlak van kennis, onderzoek en de maatschappij samen.
Toegang is gratis, van te voren aanmelden is fijn!
Inspiratiesessie Supermarkt van de Toekomst
Interactieve bijeenkomst rond het thema Supermarkt van de Toekomst. Hoe ziet de supermarkt van de toekomst eruit? Hoe kan je de keten zo kort mogelijk maken? Kun je experimenteren in Almere? Luister naar de (gast)sprekers, stel vragen en wissel ervaringen uit! Kijk hier voor de sprekers en meer informatie.
Talkshow ‘De fundamenten – over de basis van een nieuwe stad’
Avanti – het platform voor diversiteit in Almere – organiseert regelmatig in samenwerking met Almere 2.0 talkshows onder de noemer ‘Op de rand van de toekomst’, waarbij verschillende sprekers hun licht laten schijnen op een thema. Het publiek wordt nauw betrokken bij het verloop van de avond – er is veel mogelijkheid tot interactie.
De avond van woensdag 22 februari heeft als thema De fundamenten van de nieuwe stad. Hoe wordt een stad ontworpen, welke dromen liggen ten grondslag aan een nieuwe stad of een nieuwe wijk?
Tegenwoordig is het mogelijk met kunstmatige intelligentie een voorstelling te maken van je fantasie-toekomst. Landschapsarchitect Dick Scholtus doet precies dat met de omgeving van de stad. Hij voert wensen, dromen en gedachten in en met een druk op de knop verschijnt er een schets van vliegende wegen, parken die eigenlijk flatgebouwen zijn en fietspaden die oplichten als je er over fietst.
Om een nieuwe wijk te ontwikkelen, worden er plannen gemaakt. Zoals de plannen voor de wijk Pampus. Maar waar begin je in ’s hemelsnaam met de bouwtekeningen en waar leg je de fundamenten? Tijdens deze talkshow wordt duidelijk hoe de fundamenten gelegd worden.
De talkshow vindt plaats in zaal X van de Kunstlinie Almere van 20:00-22:00 uur. We nodigen je graag uit om deel te nemen aan het gesprek over de samenleving van morgen. Deelname is gratis, aanmelden kan via www.opderandvandetoekomst.nl.
De lezingenreeks ‘Op de rand van de toekomst’ wordt geïnitieerd door Avanti-Almere en de Gemeente Almere (Almere 2.0) in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool en Kunstlinie Almere.
Je kunt je aanmelden voor deze avond via de website van Avanti:
Meedenken over huisvestingscriteria onderwijs en kinderopvang Pampus Almere
Meedenken over de criteria van de huisvesting voor scholen en onderwijs in de toekomstige wijk Almere Pampus? Kom woensdag 17 mei meepraten!
In 2030 wordt gestart met de bouw van stadsdeel Pampus. Nu is het nog een groene vlakte, maar in 2050 moet het een bruisend stadsdeel van Almere zijn, met 30.000 nieuwe woningen en een flink aantal banen. Er komen gezinnen wonen met kinderen en jongeren. Deze kinderen moeten in Pampus naar school en naar de kinderopvang kunnen.
In juli 2023 moet er een advies klaar zijn waarin staat waar huisvesting van onderwijs- en kinderopvang in Pampus aan moet voldoen. Wil je mee denken over de criteria voor huisvesting van scholen en kinderopvang, kom dan naar de bijeenkomst op: woensdag 17 mei 2023, van 13:00-14:00 uur, Hogeschool Windesheim, Lokaal AL5.5,4 Hospitaaldreef 5, 1315 RC Almere.
Je kunt je aanmelden bij Margo Zwart via: mzwart@almere.nl. Je krijgt dan meer informatie over het programma van de bijeenkomst en op welke vragen beantwoord moeten worden. Zie ook het artikel Huisvesting onderwijs in stadsdeel Pampus op onze website.
Meedenken over huisvestingscriteria onderwijs en kinderopvang Pampus Almere
Meedenken over de criteria van de huisvesting voor scholen en onderwijs in de toekomstige wijk Almere Pampus? Kom woensdag 25 januari meepraten!
In 2030 wordt gestart met de bouw van stadsdeel Pampus. Nu is het nog een groene vlakte, maar in 2050 moet het een bruisend stadsdeel van Almere zijn, met 30.000 nieuwe woningen en een flink aantal banen. Er komen gezinnen wonen met kinderen en jongeren. Deze kinderen moeten in Pampus naar school en naar de kinderopvang kunnen.
In juli 2023 moet er een advies klaar zijn waarin staat waar huisvesting van onderwijs- en kinderopvang in Pampus aan moet voldoen. Wil je mee denken over de criteria voor huisvesting van scholen en kinderopvang, kom dan naar de bijeenkomst op: woensdag 25 januari 2023, van 13:00-14:00 uur, Hogeschool Windesheim, Lokaal AL5.5,4 Hospitaaldreef 5, 1315 RC Almere.
Je kunt je aanmelden bij Margo Zwart via: mzwart@almere.nl. Je krijgt dan meer informatie over het programma van de bijeenkomst en op welke vragen beantwoord moeten worden.
Zie ook het artikel Huisvesting onderwijs in stadsdeel Pampus op deze website.
Talkshow ‘Groen en het brein’
Wat betekent een groene omgeving voor je mentale toestand? Word je slimmer of gelukkiger als je stekjes deelt of door het groen wandelt en is daar wetenschappelijk bewijs voor? Tijdens deze talkshow wordt deze vraag beantwoord – zowel in cijfers als in een experiment waarbij het publiek meedoet.
Deze avond komen twee sprekers aan het woord: Dinand Ekkel, docent-onderzoeker Groen en vitale stad aan de Aeres Hogeschool, en Carina Peek, docent-onderzoeker Urban Innovation aan hogeschool Windesheim.
Er is een continue uitwisseling en aanpassing tussen dieren en de omgeving waarin zij leven. Mensen zijn dieren en ook zij reageren op hun leefomgeving en passen zich aan, al dan niet bewust. Ekkel onderzoekt precies die relatie tussen dier en omgeving, en welke impact die omgeving heeft op dier en dus ook de mens. In zijn lectoraat ontwikkelt Ekkel richtlijnen voor een groene wijk vanuit de invalshoeken gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Hoeveel groen is nodig, waar moet het aanwezig zijn en hoe ziet het er uit voor elk van die invalshoeken? En hoe integreren we dat dan tot één visie voor het groen in de wijk ?
De vraag of een groene omgeving een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen en hoe dit precies werkt, zal Ekkel tijdens de talkshow toelichten en het publiek mee laten doen in zijn verhaal.
Het programma Urban Innovation van hogeschool Windesheim richt zich op inclusieve en duurzame stadsontwikkeling. Het doel is de economische, sociale en ecologische verbanden tussen alle betrokkenen in de stad te versterken. In zogenaamde Fieldlabs onderzoeken studenten concrete vraagstukken in de wijken Almere Poort en Almere Buiten en komen tot oplossingen, samen met alle betrokken partijen en onder begeleiding van Carina Peek. De perfecte balans tussen groen en gebouwde omgeving is een van deze vraagstukken. Meer informatie is te vinden op website van Avanti.
Avanti is hét platform diversiteit in Almere. Actuele gebeurtenissen en maatschappelijk relevante thema’s worden behandeld in een variëteit aan evenementen, onder meer in een reeks talkshows onder de noemer Op de rand van de toekomst. Deze talkshows zijn mede geïnitieerd door de Gemeente Almere (Almere 2.0) in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool en Kunstlinie Almere.
Talkshow ‘Welke kansen maken echt het verschil?’
Avanti – het platform voor diversiteit in Almere – organiseert regelmatig talkshows onder de noemer ‘Op de rand van de toekomst’, waarbij verschillende sprekers hun licht laten schijnen op een thema. Het publiek wordt nauw betrokken bij het verloop van de avond – er is veel mogelijkheid tot interactie.
De avond van woensdag 28 september heeft als thema kansengelijkheid: hoe zorgen we dat in een beschaafde maatschappij kinderen gelijke kansen krijgen in het leven? En hoe kunnen we technische ontwikkelingen inzetten zodat deze het speelveld gelijktrekken en niet per ongeluk de verschillen nog groter maken.
Dr. Sui Lin Goei zal haar visie geven op hoe taalonderwijs en augmented reality kansengelijkheid in het onderwijs kunnen verbeteren. Anousha Nzume presenteert een voorproefje van haar nieuwe boek Hallo Witte Scholen. Als kers op de taart komen jongeren van In Rap en Roer laten zien waarom outsider art eigenlijk een plek in de ‘gewone’ kunst verdient.
Je kunt je aanmelden voor deze avond via de website van Avanti.