Excellente groene en gezonde leefomgeving

Vader ondersteunt dochter op tak

Natuur dicht bij huis heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Bovendien kan groen een stad klimaatbestendiger maken. Voor een toekomstbestendige groei van Almere investeren we daarom in een excellente groene en gezonde leefomgeving.

De kracht van groen en water

Natuur heeft verschillende positieve effecten op de kwaliteit van de leefomgeving én (dus) op de gezondheid van mensen. Groen dicht bij huis zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning en vermindert stress, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Inwoners van Almere kampen meer dan gemiddeld met overgewicht of verminderd welzijn. De aanwezigheid van groen en water in de stad kan bijdragen aan het welbevinden van inwoners, en aan het terugbrengen van de temperatuur in een stadse omgeving.

Groene en gezonde interventies

Water en natuur is voor elke Almeerder dichtbij en nodigt uit om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Welke plaatselijke groene ingrepen kunnen inwoners beter verbinden met het groene en waterrijke DNA van Almere, zodat zij meer – of anders – gebruik maken van de buitenruimte?

Gemeente Almere, Aeres Hogeschool en GGD Flevoland pakken dit vraagstuk gezamenlijk aan. Dit doen ze door wetenschappelijke inzichten om te zetten in groene projecten op drie verschillende locaties in Almere. :

  1. Centrum/Algerapad: fietspad tussen Hanny Schaftpark en Beatrixpark, achter het station Almere Centrum;
  2. Haven/Rondje Leemwierde: herinrichting eiland Leemwierde en paden rondom het eiland;
  3. Nobelhorst: beleefroute door R. Hofstadterstraat en Patrick Blackettstraat

Waar, wanneer en hoe?

Op deze drie locaties gaan we onderzoek doen naar het effect van (her)inrichting. Maken mensen meer gebruik van het groen en voelen ze zich zowel fysiek-  als mentaal beter, vooral als het erg warm is? Afhankelijk van het gebied hanteren we daarbij een specifieke doelgroep. Zo ligt de focus bij Algerapad op de jongeren (ca. 12-25 jr), bij Leemwierde richten we ons op de 60-plusser en bij Nobelhorst zijn kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar de doelgroep. We zijn gestart met het verzamelen van informatie (denk bv. aan temperatuurmetingen, maar ook enquêtes en interviews met bewoners). Op basis hiervan, aangevuld met bestaande inzichten, zijn ontwerpen gemaakt – of nog in de maak – voor aanpassingen aan de omgeving. Gedacht kan worden aan meer groen-aanplant, maar ook aan het aanbrengen van meer meubilair en andere voorzieningen. Het doel is dit in de loop van 2024 daadwerkelijk buiten te realiseren.

Meten = weten Als de herinrichting eenmaal is uitgevoerd, gaan we nog een aantal jaren informatie verzamelen. Zo kunnen we zien of de integrale herinrichting van het gebied het gewenste effect heeft en welke maatregelen daarbij misschien niet werken of aangepast moeten worden. Zo hopen we te leren van dit project, waarbij het streven is om die maatregelen die succesvol zijn, breder toe te passen.