Excellente groene en gezonde leefomgeving

Vader ondersteunt dochter op tak

Natuur dicht bij huis heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Bovendien kan groen een stad klimaatbestendiger maken. Voor een toekomstbestendige groei van Almere investeren we daarom in een excellente groene en gezonde leefomgeving.

De kracht van groen en water

Natuur heeft verschillende positieve effecten op de kwaliteit van de leefomgeving én (dus) op de gezondheid van mensen. Groen dicht bij huis zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning en vermindert stress, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Inwoners van Almere kampen meer dan gemiddeld met overgewicht of verminderd welzijn. De aanwezigheid van groen en water in de stad kan oplossingen bieden voor deze problemen.

Groene en gezonde interventies

Water en natuur is voor elke Almeerder dichtbij en nodigt uit om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Welke plaatselijke groene ingrepen kunnen inwoners beter verbinden met het groene en waterrijke DNA van Almere, zodat zij nóg meer uitgenodigd worden tot een gezondere leefstijl? Hoe kan Almere als groenblauwe gemeente uitblinken op het gebied van gezondheid en welzijn? Gemeente Almere, Aeres Hogeschool en GGD Flevoland pakken dit vraagstuk gezamenlijk aan. Dat doen ze door wetenschappelijke inzichten om te zetten in groene projecten op vier verschillende locaties in Almere:

  1. Centrum/Algerapad: fietspad tussen Hanny Schaftpark en Beatrixpark;
  2. Poort/Coubertinlaan: weg/fietspad tussen Station Almere Poort en de A6;
  3. Haven/Rondje Leemwierde: fiets- en wandelpaden rond de vijver bij Leemwierde;
  4. Nobelhorst/R. Hofstadterstraat.

Waar, wanneer en hoe?

Op deze vier locaties gaan we onderzoek doen naar het effect van (her)inrichting van het groen op de fysieke- en mentale gezondheid. Afhankelijk van het gebied hanteren we daarbij een specifieke doelgroep. Zo ligt de focus bij Algerapad en Coubertinlaan op de middengroep (ca. 30-50 jr), bij Leemwierde richten we ons op de 60-plusser en bij Nobelhorst zijn kinderen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar de doelgroep. De komende tijd zal informatie worden verzameld (denk bv. aan temperatuurmetingen, maar ook enquêtes en interviews met bewoners). Op basis hiervan, aangevuld met bestaande inzichten, worden ontwerpen gemaakt voor aanpassingen aan de omgeving. Gedacht kan worden aan meer groen-aanplant, maar ook aan het aanbrengen van meer meubilair en andere voorzieningen. Het doel is dit in de loop van 2023 daadwerkelijk buiten te realiseren.

Meten = weten

Als de herinrichting eenmaal is uitgevoerd, gaan we nog een aantal jaren informatie verzamelen. Zo kunnen we zien of de maatregelen het gewenste effect hebben en welke maatregelen misschien niet werken of aangepast moeten worden. Zo hopen we te leren van dit project, waarbij het streven is om die maatregelen die succesvol zijn, breder toe te passen. Niet alleen in Almere, maar ook daarbuiten.