Excellente groene en gezonde leefomgeving

Vader ondersteunt dochter op tak

Natuur dicht bij huis heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Bovendien kan groen een stad klimaatbestendiger maken. Voor een toekomstbestendige groei van Almere investeren we daarom in een excellente groene en gezonde leefomgeving.

Natuur heeft verschillende positieve effecten op de kwaliteit van de leefomgeving én (dus) op de gezondheid van mensen. Groen dicht bij huis zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning en vermindert stress, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Inwoners van Almere kampen meer dan gemiddeld met overgewicht of verminderd welzijn. De aanwezigheid van groen en water in de stad kan hiervoor oplossingen bieden.

Groene en gezonde interventies

Water en natuur is voor elke Almeerder dichtbij en nodigt uit om te bewegen, te ontspannen en ontmoeten. Welke plaatselijke groene ingrepen kunnen inwoners beter verbinden met het groene en waterrijke DNA van Almere, zodat zij nóg meer uitgenodigd worden tot een gezondere leefstijl? Hoe kan Almere als groenblauwe gemeente uitblinken op het gebied van gezondheid en welzijn? Gemeente Almere, Aeres Hogeschool en GGD Flevoland pakken dit vraagstuk gezamenlijk aan. Dat doen ze door wetenschappelijk inzichten om te zetten in groene projecten op vier verschillende locaties in Almere.

Verkoeling en droge voeten

De vier interventiegebieden worden klimaatbestendig ingericht, waardoor er minder wateroverlast is en waarbij de buitentemperatuur het welzijn ondersteunt. De groene maatregelen worden getoetst op hun bijdrage aan de fysieke en mentale gezondheid, en op de mate waarin deze ingrepen hittestress en wateroverlast kunnen verminderen.

Toolkit

We bundelen alle praktische wetenschappelijke inzichten in een toolkit waar Almere, Flevoland en de rest van Nederland hun voordeel mee kan doen.