Museale voorziening

Futuristisch museum met valnetten

Het centrum van Almere heeft een aantal culturele voorzieningen, zoals het cultureel centrum KAF. Maar een echte culturele identiteit en een daarmee samenhangende aantrekkelijke binnenstad ontbreken nog.

Het centrum moet uitgroeien tot dé ontmoetingsplek van Almere. Een plek waar het bruist en waar meer te doen en te ervaren is dan shoppen alleen.

Wat gaan we doen?

De komende jaren zetten we in op een museum dat een spraakmakende en onderscheidende publiekstrekker van hoog niveau is voor het centrum. Een museum dat bovendien bijdraagt aan de trots van de inwoners van Almere. Uitgangspunt vormt het eigen(zinnige) profiel van Almere en Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan, evenals een jonge bevolking.

Doelgroepen

Het museum moet in eerste instantie interessant zijn voor de huidige en toekomstige bewoners. Het is belangrijk dat Almeerders zich kunnen herkennen in de inkleuring van het museum. Zij worden dan ook uiteraard betrokken bij alle stappen die er worden gezet. Andere belangrijke doelgroepen voor het nieuwe museum zijn recreanten uit het hele land en internationale toeristen die Amsterdam aandoen.

Actuele en multimediale kunst

Het museum gaat zich richten op grootschalige actuele en multimediale kunst. Er komt werk van kunstenaars die vanuit verschillende media werken: licht, geluid, muziek, video, performances, games, installaties. Werk dat vaak groot is, verrassend, driedimensionaal en een sterke zintuigelijke ervaring oproept. Beleving staat daarin centraal.

Vernieuwing en durf

Het is vernieuwende kunst, waarvoor in Nederland nog geen eigen podium bestaat. Bovendien vraagt deze kunstvorm vanwege zijn omvang veel ruimte. Almere hééft die ruimte en voorziet daarmee in een behoefte waarin andere musea niet kunnen voorzien. Het museum wordt een echte attractie en krijgt een gebouw met de uitstraling die daarbij past. Het gebouw moet een ware icoon zijn, die vernieuwing en durf uitstraalt op een bijzondere plek.

Ontwikkeling museale concept

De komende jaren gaat kwartiermaker aan de slag om het museale concept verder te ontwikkelen en alle organisatorische zaken die daarbij komen kijken, zoals het zoeken naar samenwerkingen met landschapskunst Landart, musea en festivals. En ook al is er nog geen gebouw, het museum krijgt ook in deze fase al een plek in de stad. Er wordt de komende jaren getest met een breed cultureel programma, om te beginnen met een eigen kunstpaviljoen op het Floriadeterrein, die fungeert als tijdelijke dependance waar van alles gaat gebeuren.