Rondje Weerwater

Weerwater Almere Floats - Richard Terborg

Het Weerwater is het centraal gelegen water in het hart van Almere. Dit gebied is dé plek voor Almeerders om te sporten, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Met het Rondje Weerwater verbinden we Almere Centrum en de zuidoever van het Weerwater met elkaar.

De verbindende schakel tussen centrum en zuidoever

Bestaande wandel-, fiets- en sportroutes rond het Weerwater worden op elkaar aangesloten en extra aantrekkelijk gemaakt. Tussen Filmwijk en de Zuidoever, waar de Floriade Expo plaatsvond en later de nieuwe stadswijk Hortus verrijst, is de Weerwaterbrug gebouwd. Zo is het Weerwater dé verbindende schakel tussen Almere Centrum en de Zuidoever.

Inbreng omwonenden

Bewoners, verenigingen en ondernemers zijn nauw betrokken geweest bij de plannen voor het Rondje Weerwater. De afgelopen jaren is er regelmatig overleg met hen gevoerd. Hun inbreng is verwerkt in de vastgestelde visie. We willen het Weerwater aantrekkelijker maken door diverse activiteiten te organiseren en ontmoetingsplekken toe te voegen. Uiteraard houden we hierbij rekening met de omliggende natuur.

Wat hebben we gedaan?

Afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het zogenoemde Korte Rondje en de Weerwaterbrug. Het project Kort Rondje Weerwater, een track om te fietsen, wandelen, skeeleren ronden we in 2023 af.

In oktober 2019 zijn we gestart met de herinrichting van de Esplanade. De Esplanade is veranderd van een kale stenen vlakte in een groene en aantrekkelijke plek voor Almeerders en centrumbezoekers. Een plek waar je graag wat langer verblijft en waar de stad zich van haar mooiste kant laat zien. Een plek die aanvoelt als vakantie in de stad.

In maart 2022 is de tweede fase van de herinrichting van de Esplanade afgerond. Er is een heus stadsstrand met een horecapaviljoen en de steigers zijn uitgebreid voor de watertaxi over het Weerwater.

Ook worden er nieuwe activiteiten en evenementen in samenwerking met diverse partners georganiseerd. Voorbeelden zijn Almere Floats en het lichtkunstfestival Alluminous.

Wat gaan we doen?

We gaan verder met het Korte Rondje Weerwater. Er komen ontmoetingsplekken en de deelgebieden worden doorontwikkeld. Daarnaast gaan we verschillende activiteiten op en om het water mogelijk maken, zoals we ook in 2022 hebben gedaan.

Zo wordt het Weerwater straks letterlijk en figuurlijk het hart van Almere.