Rondje Weerwater

Esplanade in Almere met mensen die in het zonnetje wandelen of op het gras zitten / staan. - Foto: Richard Terborg

Het Weerwater is het centraal gelegen water in het hart van Almere. Dit gebied is dé plek voor Almeerders om te sporten, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Met het Rondje Weerwater verbinden we Almere Centrum en de zuidoever van het Weerwater met elkaar.

De verbindende schakel tussen centrum en zuidoever

Bestaande wandel-, fiets- en sportroutes rond het Weerwater worden op elkaar aangesloten en extra aantrekkelijk gemaakt. Tussen Filmwijk en de Zuidoever, waar de Floriade Expo plaatsvond en later de nieuwe stadswijk Hortus verrijst, is de Weerwaterbrug gebouwd. Zo is het Weerwater dé verbindende schakel tussen Almere Centrum en de Zuidoever.

Inbreng omwonenden

Bewoners, verenigingen en ondernemers zijn nauw betrokken geweest bij de plannen voor het Rondje Weerwater. De afgelopen jaren is er regelmatig overleg met hen gevoerd. Hun inbreng is verwerkt in de vastgestelde visie. We willen het Weerwater aantrekkelijker maken door diverse activiteiten te organiseren en ontmoetingsplekken toe te voegen. Uiteraard houden we hierbij rekening met de omliggende natuur.

Wat hebben we gedaan?

Afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het zogenoemde Korte Rondje en de Weerwaterbrug. Het project Kort Rondje Weerwater, een track om te fietsen, wandelen, skeeleren is op 29 juni 2023 officieel geopend.

Wil ik jullie echt van harte welkom heten bij de opening van het rondje Weerwater.

Het is een fantastisch rondje.

Hij is onderscheidend niet alleen door de kleur, maar je ziet hele mooie punten van Almere.

Maar jullie gaan straks ook meemaken hoe er QR-codes langs de route zijn gezet

Onze app heeft 3 onderdelen;
– Het is een challenge.
– Het tweede onderdeel is dat er een work-out is.
– En als 3e, dat is de tour.

Dus eigenlijk hebben we een heel multi-functioneel rondje.

Of lekker bewegen en sporten, of heel veel leren over de architectuur,

Of allebei.

Wat gaan we doen?

We gaan verder met het Rondje Weerwater. Er komen ontmoetingsplekken en de deelgebieden worden doorontwikkeld. Daarnaast gaan we verschillende activiteiten op en om het water mogelijk maken, zoals we ook in 2022 hebben gedaan.

Zo wordt het Weerwater straks letterlijk en figuurlijk het hart van Almere.

Lange Rondje Weerwater

Over een paar jaar kun je niet alleen het korte Rondje Weerwater ervaren, ook tussen het Lumièrepark en de A6 wordt de blauwe route aangelegd. Langs deze route wordt ook kleurrijk groen geplant, net zoals bij de Boulevardflats in Stedenwijk. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het inrichtingsplan. De werkzaamheden starten naar verwachting vanaf het voorjaar 2024. Voor meer informatie, kijk op Stadsgesprekken.almere.nl.