Sport en bewegen in de openbare ruimte

Groep mensen traint in de buitenlucht

Bron: Maarten Feenstra

Tussen al het groen en water word je in Almere uitgenodigd om buiten te sporten. Sport en bewegen liggen letterlijk bij iedere Almeerder om de hoek en is daardoor laagdrempelig en leuk. De komende jaren stimuleren we met dit sleutelproject het sporten en bewegen in de openbare ruimte.

Bron: Maarten Feenstra

Wat gaan we doen?

In dit sleutelproject zijn drie onderdelen opgenomen:

  • Doortrekken van Rondje Weerwater (afstandsmarkering verbeteren, levendigheid bevorderen Zuidoever) en het mogelijk toevoegen van twee ‘voorzieningenbubbels’. Dit zijn herkenbare punten die beweging en verblijf zullen stimuleren. Ook wordt ingezet op extra maatregelen zoals programmering en een permanente finishboog op het rondje Weerwater. Voortgang, mijlpalen en financiën zijn opgenomen in programmalijn Hart van de stad.
  • Boscircuit Almeerderhout uitbreiden en verbinden met Braambergen en het (lange) Rondje Weerwater. Beide zorgen voor een directe aanhaking van twee unieke bestemmingen voor sport, spel en recreatie. In Almeerderhout wordt sport en spel gefaciliteerd door de aanleg van belijning en afstandsmarkering op het Boscircuit, realisatie van twee watertappunten en programmering. De voortgang, mijlpalen en financiën zijn opgenomen in programmalijn Groene en waterrijke identiteit.
  • Een belangrijk onderdeel van het Almere Kenniscentrum Talent (AKT) is het Athletic Skills Model (ASM). Hierin staat het stimuleren van veelzijdig bewegen voor betere motorische vaardigheden en gezondere inwoners centraal. Veel (top)sportverenigingen in Almere hebben dit gedachtegoed omarmd. Mede op basis van deze visie zijn talentontwikkelingsprogramma’s binnen het onderwijs en regionale trainingscentra samen met de nationale sportbonden gerealiseerd. Ook heeft het AKT hoogwaardige en innovatieve binnen- en buitensportaccommodaties gerealiseerd. Eén van die accommodaties is de Skills Garden in Almere Haven (2019). De gemeente Almere wil dit concept op meerdere plekken in de stad ontwikkelen zodat steeds meer mensen worden bereikt en iedereen de mogelijkheid heeft om dichtbij huis veelzijdig te bewegen. In 2023 wordt de tweede Skills Garden gerealiseerd in Almere Stad Oost.