Topsport

Groep met surfers tijdens de Dutch Water Week - Foto: Sailing Energy

Bron: Sailing Energy 2022

Met het organiseren van topsportevents wil Almere zich verder profileren als betekenisvolle Sportstad.

Watersport is een sport met grote waarde voor zowel provincie als gemeente. Het Watersportverbond organiseert sinds 2022 jaarlijks ’s werelds grootse watersportevent voor de kust van Flevoland aan de kant van Almere Poort: de Dutch Water Week (waaronder Alianz Regatta).

Bron: Sailing Energy 2022

Wat gaan we doen?

  • In de driehoek Amsterdam IJburg – Muiden – Almere Poort zijn vijf wedstrijdbanen voorzien om alle topwedstrijden te faciliteren. Ook aan de noordkant van Flevoland bij Lelystad zijn enkele wedstrijdbanen gesitueerd. Het is een evenement voor iedereen: van topsporters met een Olympische droom tot de inwoners uit de wijde regio die kunnen kennismaken met de verschillende watersporten. In het evenement worden vele nationale kampioenschappen en andere activiteiten met elkaar gebundeld. Door de samenvoeging wordt het bereik en de impact vergroot. De organisatie werkt bij voorkeur met zoveel mogelijke lokale (water)sportaanbieders samen en ze geven deze sportaanbieders ook de ruimte zichzelf te promoten.
  • Het Nationaal Trainingscentrum (NTC) van het Watersportverbond overweegt om zich permanent in Almere te vestigen. Hier wordt de komende periode onderzoek naar gedaan.
  • Het Topsportcentrum in Almere Poort is dé plek waar je topsport kunt zien en waar je sport op alle niveaus kunt beoefenen. Jaarlijks worden hier vele (inter-)nationale sportevenementen georganiseerd. Met de bijdrage van het FVA kunnen in de komende vier jaar diverse evenementen zoals handbal- en basketbal interlands, NK judo en NK badminton georganiseerd worden.