Versterken Almere Centrum

Drukke winkelstraat in Almere Stad

Om de economische groei van Almere te bevorderen, wordt het centrum van Almere Stad de komende jaren verder ontwikkeld. Er komen extra woningen en nieuwe voorzieningen bij en we verbeteren de routing in de stad. We starten met de plannen van de Oostkavels, de nieuwe buurten aan de Oostzijde van het centrum. Zo kan de binnenstad uitgroeien tot kloppend hart van de stad én de regio.

De komende jaren groeit het aantal gebruikers van het centrumgebied. Daarom gaan we het aantal commerciële, culturele en maatschappelijke voorzieningen uitbreiden. Ook komen er op diverse plekken in het centrum, zoals de Oostkavels en Stationskwartier, meer woningen, voorzieningen en groen.

Bestaande locaties gaan we optimaal benutten, bijvoorbeeld door leegstaande panden te transformeren naar woningen in het Stationskwartier of op de Grote Markt. We spelen daarbij in op de groeiende vraag naar wonen in het centrum van de stad en woningen voor speciale doelgroepen, zoals studentenwoningen.

Kunst in openbare ruimte

Ook ontwikkelen we de Zeegroene Loper, een nieuwe kunstroute die vanaf het station tot aan en zelfs op het Weerwater loopt. De Zeebank op de Stadhuispromenade, de vloerschildering aan de Corridor, de lichtkunstwerken bij het station, het dobberend bos op het water bij het ziekenhuis en de liftschacht van Street Art Frankey op de Esplanade zijn onderdeel van de kunstroute. Ook de kunstwerken van Will Beckers op Utopia horen bij de Zeegroene Loper.

Street Art Frankey – Foto: Richard Terborg

Wat hebben we gedaan?

De afgelopen jaren heeft het centrum van Almere zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk gebied met een eigentijds aanbod, een heel eigen sfeer en bijzondere evenementen. Steeds meer Almeerders en inwoners uit de regio weten het centrum hierdoor te vinden. Dit hebben we bereikt door investeringen te doen in de openbare ruimte, de marketing, het vastgoed en de voorzieningen. Hierbij werkt de gemeente Almere intensief samen met ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en instellingen.

Wat gaan we doen?

De komende jaren zetten we deze koers door. In het centrum komen extra woningen, het winkel- en horeca-aanbod wordt blijvend vernieuwd en samen met de diverse partners stimuleren we kleinere werklocaties voor bijvoorbeeld ZZP-ers die hier op flexibele momenten willen werken. De routing en pleinen worden nog aantrekkelijker zodat bezoekers langer in de het centrum verblijven en ook meer gaan besteden. Zo versterken we niet alleen de lokale, maar ook de regionale aantrekkingskracht van Almere Centrum.

Rondje Weerwater (almere20.nl)