Versterken Almere Centrum

Drukke winkelstraat in Almere Stad

Om de economische groei van Almere te bevorderen, wordt het centrum van Almere Stad de komende jaren verder ontwikkeld. Er komen extra woningen en nieuwe voorzieningen bij en we verbeteren de routing in de stad. Zo kan het centrum uitgroeien tot kloppend hart van de stad én de regio.

De komende jaren groeit het aantal gebruikers van het centrumgebied. Daarom gaan we het aantal commerciële, culturele en maatschappelijke voorzieningen uitbreiden. Ook komen er op diverse plekken in het centrum meer woningen en winkels. Bestaande locaties gaan we optimaal benutten, bijvoorbeeld door leegstaande panden te transformeren naar woningen. We spelen daarbij in op de groeiende vraag naar wonen in het centrum van de stad en woningen voor speciale doelgroepen, zoals studentenwoningen. Ook ontwikkelen we de Groene Loper, die bezoekers vanaf de noordzijde van het station via het Weerwater naar het Floriadeterrein (en later de stadswijk Hortus) leidt.

Wat hebben we gedaan?

De afgelopen tien jaar heeft het centrum van Almere zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk gebied met een eigentijds aanbod, een heel eigen sfeer en bijzondere evenementen. Steeds meer Almeerders en inwoners uit de regio weten het centrum hierdoor te vinden. Dit hebben we bereikt door substantiële investeringen te doen in de openbare ruimte, de marketing, het vastgoed en de voorzieningen. Hierbij heeft de gemeente Almere intensief samengewerkt met ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en instellingen.

Wat gaan we doen?

De komende jaren zetten we deze koers door. In het centrum komen extra woningen, het winkel- en horeca-aanbod wordt blijvend vernieuwd en samen met de diverse partners stimuleren we informele werklocaties. Ook worden de routing en de pleinen in de binnenstad verbeterd. Zo versterken we niet alleen de lokale, maar ook de regionale aantrekkingskracht van Almere Centrum.