Cultuur, toerisme en sport

Almere blijft groeien, de komende jaren zullen nieuwe buurten en wijken verrijzen. Een aantrekkelijke stad laten groeien, vergt meer dan alleen woningen. Met de programmalijn ‘Cultuur, recreatie en toerisme’ creëren we plekken in de stad waar zowel inwoners als bezoekers graag naartoe gaan, waar ze met plezier verblijven en waar ze trots op zijn. We maken iconen waarmee we de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen en waarmee we hen verrassen. Zo wordt Almere voor iedereen een plek om te genieten van cultuur, natuur en sport.

Binnen deze programmalijn werd er in 2022 gewerkt aan vier sleutelprojecten: de ontwikkeling van Kustzone Poort, Stadsduin voor actieve cultuur; Almeersepoort, Nationaal Park Nieuw Land; Sport en de Museale Voorziening.

Pilot M.

Om inwoners en bezoekers van Almere en Flevoland alvast kennis te laten maken met de museale voorziening en om het museumconcept te toetsen, is in 2022 gestart met een meerjarige pilot: M. Tijdens de Floriade 2022 ging het kunstpaviljoen van M. open en startte een M. een afwisselende programmering, zowel in het paviljoen als ook daarbuiten. Met de activiteiten wordt het museale concept getest. Zo worden inzichten verkregen over het profiel van de Almeerder en de Flevolander: wie zijn het, wat vinden ze leuk, hoe beleven ze kunst, waar willen ze meer van zien, horen en beleven? Met deze inzichten wordt de programmering aangescherpt.

Kunst voor iedereen

Een greep uit de programmering van 2022: M. organiseerde in oktober 2022 de Exposure kunstweek in Woonzorgcentrum Hanzeborg in Lelystad. Een zeer waardevol project voor de bewoners die niet meer in staat zijn zelf de landschapskunst te bezoeken.

In Almere Haven was in de zomer van 2022 een tijdelijke kunstroute te wandelen, getiteld ‘Art in My Backyard’. Met het thema ‘de tuin van de toekomst’ vroeg M. verschillende, voornamelijk Almeerse kunstenaars om kunst te maken.

Bekijk op YouTube het filmpje over de activiteiten M.

Kustzone Poort

Kustzone Poort – het binnen- en buitendijkse gebied bij het Almeerderstrand – wordt een onderscheidende plek in Almere én de metropoolregio, met het hele jaar door verrassende actieve culturele en recreatieve programmering. In 2022 is de gebiedsprogrammeur voor Kustzone Poort gestart. In 2022 breidde het Voedselmuseum zijn activiteiten uit, was ook Stad & Natuur geregeld te vinden op het strand en ook een deel van het programma van het Almeerse peuterfestival 2Turven Hoog vond er plaats.

Street Art Tour

Bij Kustzone Poort werden in de zomer van 2022 de vijf sanitaire voorzieningen, die al sinds de jaren 70 op het strand staan, omgetoverd tot Street Art objecten. Vijf kunstenaars zijn uitgenodigd een toilethuisje te beschilderen. Een wandelroute verbindt de huisjes tot Street Art Tour. Bij deze tour is een mooie kaart uitgegeven met informatie over de kunstenaars en hun kunstwerken.

Lees op de website van StrandLAB Almere het artikel over de Street Art Tour.

Meer weten over de sleutelprojecten van programmalijn Cultuur, toerisme en sport? Kijk op de pagina’s van Museale voorzieningKustzone PoortNP Nieuw Land – Almeerse PoortSport en bewegen in de openbare ruimteBuitenzwembad en Topsport.