Hart van de Stad

In 2022 was er veel reuring in Almere Centrum, tijdens het Floriadejaar. Een uniek evenementenjaar, ook in de binnenstad met nieuwe activiteiten op en rondom het Weerwater. De binnenstad kreeg meer groen en meer kunst. Almeerders en bezoekers ontdekten snel het nieuwe stadspark Stadhuispromenade en het stadsstrand aan de Esplanade. Het hart van de stad bruist en wordt steeds meer een ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers.

Verbouwing station & stationsgebied

Samen met het Rijk, provincie Flevoland, ProRail en NS is hard gewerkt aan de verbouwing van station Almere Centrum en omliggende pleinen. De metamorfose is goed zichtbaar in de ruime stationshal, glazen liften en twee moderne fietsenstallingen. De omliggende pleinen zijn plekken geworden waar je graag verblijft dankzij veel groen en kleurrijke kunst. ‘Kunstwerk-Almere’ van Geert Mul is te zien aan de zijde van het Mandelaplein en aan het Stationsplein hangt het lichtkunstwerk ‘Stad op de waterspiegel’ van Iwan Smit.

Duurzaam stadspark

Het centrum heeft een nieuw stadspark gekregen op de Stadhuispromenade met ruim 1250 vierkante meter beplanting. Bij de aanleg van het park zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt zoals de bakstenen. De lage delen van het park, de ‘wadi’s’, vangen regenwater op bij stevige buien. Blikvanger in het stadspark is de 110 meter lange bank ‘De Zeebank’ van kunstenaar Jan van der Ploeg in samenwerking met LOLA Landscape.

Rondje Weerwater

Met het Rondje Weerwater worden het centrum en de zuidoever van het Weerwater met elkaar verbonden. In maart 2022 is het nieuwe stadsstrand met horecapaviljoen Strand 22 geopend. Vanaf de nieuwe aanlegsteigers vertrokken de veerboten tussen de Esplanade naar Floriade Expo. De aanlegsteigers worden nu gebruikt voor recreatief gebruik.

Voor het lange rondje Weerwater zijn bewonersavonden georganiseerd en is er een ontwerp gemaakt. De werkzaamheden aan de recreatieve track, een route om te fietsen, wandelen en skeeleren, starten in 2023.

In 2022 genoten vele bezoekers van nieuwe activiteiten op en rond het Weerwater zoals Almere Floats en het lichtkunstfestival ALLUMINOUS. Samen met partners wordt gekeken naar een vervolg van deze evenementen.

Zeegroene Loper

De kunstroute Zeegroene Loper loopt vanaf het station tot aan het Weerwater. Deze route start bij het station met de twee kunstwerken en vervolgt bij de Stadhuispromenade met de zeebank. Bij de Citadeltrap is de vloerschildering ‘Camouflage’ van de Almeerse kunstenaar Kasper Jongejan te bewonderen. Het Dobberend Bos van Mothership, Jorge Bakker, is verplaatst naar het water voor het ziekenhuis. Aan de overkant aan het Weerwater blijven de kunstwerken van Will Beckers staan op eiland Utopia. Alle kunstwerken verwijzen naar de unieke geschiedenis van Almere, de stad ontstaan op de bodem van de zee.

Almere werkt met partners en initiatiefnemers aan een nog aantrekkelijker, groener en levendiger binnenstad. Een mix van ontmoeten, beleven, studeren, wonen en werken. Een plek waar je je thuis voelt als bewoner, ondernemer en bezoeker.

Kijk voor meer informatie over de eeuwig jonge binnenstad op: Almere Centrum | Gemeente Almere.

Meer weten over de sleutelprojecten van programmalijn Hart van de Stad? Kijk op de pagina’s van Station en Stationsomgeving, Versterken Almere Centrum en Rondje Weerwater.