Conclusie

Het symposium De Groene Stad van de Toekomst bracht meer dan 100 beleidsmakers, onderzoekers en stedelijke planners samen om te reflecteren op hoe we steden groener, duurzamer en toekomstbestendig kunnen maken. In de inspirerende omgeving van Almere onderzochten we hoe natuurlijke systemen niet alleen een aanvulling zijn, maar de basis kunnen vormen voor stedelijke ontwikkeling. Het werd duidelijk: als we over 10 of 20 jaar willen dat onze binnensteden duurzaam functioneren, moeten we nú beginnen met de transformatie. 

De uitdagingen waar steden voor staan—klimaatverandering, verstedelijking en het behouden van leefbaarheid—kunnen niet los van elkaar worden gezien. Succes ligt in een integrale aanpak, waarin natuur, technologie, economie en sociale verbinding in harmonie samenwerken. Zoals keynote speaker Jessica den Outer benadrukte: “Natuur moet niet alleen onderdeel zijn van de stad, maar ook een volwaardige stakeholder worden.” Alleen door natuur een centrale rol te geven, kunnen we steden creëren die zowel ecologisch, economisch als sociaal veerkrachtig zijn. 

Han Dijk (PosadMaxwan) reflecteerde op het belang van vooruitdenken: “Een stad is een traag wezen. Als je over 10 jaar iets wil veranderen aan de stad, moet je daar vandaag aan beginnen.” Dit inzicht herinnert ons eraan dat de tijd om nu actie te ondernemen snel voorbij is. We moeten nú beginnen met plannen voor de stad van de toekomst—een stad die bestand is tegen de hete zomers van morgen en zich aanpast aan de uitdagingen van klimaatverandering en stedelijke verdichting. 

Michiel Driessche (Felixx) benadrukte de rol van het landschap in de stad: “De Groene Stad van de Toekomst is een stad waar het landschap niet alleen maar de restruimtes zijn tussen de gebouwen, maar het structurerend onderdeel van de stad.” Dit vereist dat we nú de ambitie tonen om het landschap opnieuw vorm te geven, zodat het een leidende rol speelt in de steden van morgen, met aandacht voor klimaatadaptatie en verdichting. 

Ivonne de Nood (gemeente Almere) voegde toe: “Het samenwerken met bodem, water en natuur zijn essentieel bij het natuurlijk verstedelijken.” Dit is niet alleen belangrijk voor ecologie en biodiversiteit, maar ook voor de gezondheid en het welzijn van de stedelijke bewoners. Gemeenten moeten nu al beginnen met het integreren van deze elementen om onze steden echt toekomstbestendig te maken voor mens, plant en dier. 

De afsluitende woorden van De Droominee resoneerden bij velen. Hij bracht het thema terug naar de kern: “Mogen we leren om onze woordenbrei en letters af te pellen, zodat de stem van de natuur ook mee kan spreken.” Zijn pleidooi om niet alleen data en technologie, maar ook menselijke waarden en ecologische wijsheid centraal te stellen, gaf de dag een krachtige afsluiting. 

Het symposium bewees de kracht van samenwerking, kennisuitwisseling en dialoog. De inzichten, instrumenten en strategieën die hier werden gedeeld, zijn niet alleen inspirerend, maar ook essentieel voor de transformatie naar groene, gezonde en veerkrachtige steden. Als we de stad van de toekomst willen realiseren, moeten we nú beginnen met bouwen aan stadsharten die groen, leefbaar en klaar voor de toekomst zijn—voor de generaties van vandaag én morgen.

Inzichten uit het ochtendprogramma

Hoe kunnen we natuur meenemen in stedelijke ontwikkeling?

Lees meer over het ochtendprogramma

Deelsessie Waterplan

Water als leidraad voor een toekomstbestendige stad

Meer over deze deelsessie

Deelsessie Singelparken

Groene verbindingen in de stad

Meer over deze deelsessie

Deelsessie Binnenstedelijke vergroening en vitale bodem

De rol van een vitale bodem in de vergroening van binnensteden

Meer over deze deelsessie

Deelsessie Drijvende steden

Een nieuwe horizon voor klimaatbestendige stadsontwikkeling

Meer over deze deelsessie

Deelsessie Koele steden

Van hete binnenstad naar aangename oase

Meer over deze deelsessie

Deelsessie Handboek openbare ruimte en mobiliteitstransitie

De openbare ruimte herontdekt

Meer over deze deelsessie

Conclusie

Als we de stad van de toekomst willen realiseren, moeten we nú beginnen

Lees de conclusie