Station en stationsomgeving

  PL 1 - Station - Richard Terborg

  Station Almere Centrum en het omliggende gebied zijn de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Met het oog op de ontwikkelingen van Almere  is het gebied getransformeerd tot een veilige en aantrekkelijke entree voor de stad en ov-knooppunt voor de regio.

  Visitekaartje van Almere

  Station Almere Centrum is het grootste intercitystation aan de Flevolijn. Het is een belangrijk knooppunt in het openbaarvervoernetwerk van de regio. Maar het station uit 1987 en het omliggende Stationskwartier waren  verouderd en pasten niet bij de groei van het aantal reizigers en de ontwikkeling van de stad. Met het project Station en Stationsomgeving werken we aan de verbetering van de stationsomgeving als aantrekkelijke plek in de stad om te wonen, werken, studeren, ondernemen en verblijven. Het gebied is tenslotte het visitekaartje van de stad.

  Wat hebben we gedaan?

  In mei 2019 heeft de gemeenteraad van Almere ingestemd met het voorstel om het station en omgeving door te ontwikkelen tot een belangrijk entreegebied van Almere en de regio.

  Samen met partners is hard gewerkt om een vernieuwd stationscomplex te realiseren waar reizigers zich veilig voelen en hun fiets makkelijk kunnen parkeren.

  Het stationsgebied is meer en meer een aantrekkelijke entree van de stad met woningen, meer groen en verschillende plekken waar mensen kunnen zitten. De barrière tussen de noordzijde en de zuidzijde is opgeheven door de tegelvloer die is doorgetrokken. Door de toegankelijke uitstraling is het een geïntegreerd onderdeel van het centrum geworden.

  Zowel het Stationsplein als het Mandelaplein hebben een aantrekkelijke uitstraling gekregen met groen en zitjes, waar je langer blijft dan je van plan was. De pleinen vormen een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad.

  PL 1 - Mandelaplein - Richard Terborg
  Mandelaplein – Richard Terborg

  Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeente Almere, provincie Flevoland, NS en ProRail.

  Versterken Almere Centrum

  Drukke winkelstraat in Almere Stad

  Om de economische groei van Almere te bevorderen, wordt het centrum van Almere Stad de komende jaren verder ontwikkeld. Er komen extra woningen en nieuwe voorzieningen bij en we verbeteren de routing in de stad. We starten met de plannen van de Oostkavels, de nieuwe buurten aan de Oostzijde van het centrum. Zo kan de binnenstad uitgroeien tot kloppend hart van de stad én de regio.

  De komende jaren groeit het aantal gebruikers van het centrumgebied. Daarom gaan we het aantal commerciële, culturele en maatschappelijke voorzieningen uitbreiden. Ook komen er op diverse plekken in het centrum, zoals de Oostkavels en Stationskwartier, meer woningen, voorzieningen en groen.

  Bestaande locaties gaan we optimaal benutten, bijvoorbeeld door leegstaande panden te transformeren naar woningen in het Stationskwartier of op de Grote Markt. We spelen daarbij in op de groeiende vraag naar wonen in het centrum van de stad en woningen voor speciale doelgroepen, zoals studentenwoningen.

  Kunst in openbare ruimte

  Ook ontwikkelen we de Zeegroene Loper, een nieuwe kunstroute die vanaf het station tot aan het Weerwater loopt. De Zeebank in het nieuwe stadspark aan de vernieuwde Stadhuispromenade en de vloerschildering aan de Corridor zijn onderdeel van de kunstroute door de binnenstad.

  Foto Kunstwerk Corridor
  Foto Kunstwerk Corridor

  Wat hebben we gedaan?

  De afgelopen jaren heeft het centrum van Almere zich ontwikkeld tot een aantrekkelijk gebied met een eigentijds aanbod, een heel eigen sfeer en bijzondere evenementen. Steeds meer Almeerders en inwoners uit de regio weten het centrum hierdoor te vinden. Dit hebben we bereikt door investeringen te doen in de openbare ruimte, de marketing, het vastgoed en de voorzieningen. Hierbij werkt de gemeente Almere intensief samen met ondernemers, vastgoedeigenaren, bewoners en instellingen.

  Wat gaan we doen?

  De komende jaren zetten we deze koers door. In het centrum komen extra woningen, het winkel- en horeca-aanbod wordt blijvend vernieuwd en samen met de diverse partners stimuleren we kleinere werklocaties voor bijvoorbeeld ZZP-ers die hier op flexibele momenten willen werken. De nieuwe kunstroute, de Zeegroene Loper, krijgt nieuwe kunstwerken. De routing en pleinen worden nog aantrekkelijker zodat bezoekers langer in de het centrum verblijven en ook meer gaan besteden. Zo versterken we niet alleen de lokale, maar ook de regionale aantrekkingskracht van Almere Centrum.

  Rondje Weerwater (almere20.nl)

  Rondje Weerwater

  Weerwater Almere Floats - Richard Terborg

  Het Weerwater is het centraal gelegen water in het hart van Almere. Dit gebied is dé plek voor Almeerders om te sporten, te recreëren en elkaar te ontmoeten. Met het Rondje Weerwater verbinden we Almere Centrum en de zuidoever van het Weerwater met elkaar.

  De verbindende schakel tussen centrum en zuidoever

  Bestaande wandel-, fiets- en sportroutes rond het Weerwater worden op elkaar aangesloten en extra aantrekkelijk gemaakt. Tussen Filmwijk en de Zuidoever, waar de Floriade Expo plaatsvond en later de nieuwe stadswijk Hortus verrijst, is de Weerwaterbrug gebouwd. Zo is het Weerwater dé verbindende schakel tussen Almere Centrum en de Zuidoever.

  Inbreng omwonenden

  Bewoners, verenigingen en ondernemers zijn nauw betrokken geweest bij de plannen voor het Rondje Weerwater. De afgelopen jaren is er regelmatig overleg met hen gevoerd. Hun inbreng is verwerkt in de vastgestelde visie. We willen het Weerwater aantrekkelijker maken door diverse activiteiten te organiseren en ontmoetingsplekken toe te voegen. Uiteraard houden we hierbij rekening met de omliggende natuur.

  Wat hebben we gedaan?

  Afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het zogenoemde Korte Rondje en de Weerwaterbrug. Het project Kort Rondje Weerwater, een track om te fietsen, wandelen, skeeleren ronden we in 2023 af.

  In oktober 2019 zijn we gestart met de herinrichting van de Esplanade. De Esplanade is veranderd van een kale stenen vlakte in een groene en aantrekkelijke plek voor Almeerders en centrumbezoekers. Een plek waar je graag wat langer verblijft en waar de stad zich van haar mooiste kant laat zien. Een plek die aanvoelt als vakantie in de stad.

  In maart 2022 is de tweede fase van de herinrichting van de Esplanade afgerond. Er is een heus stadsstrand met een horecapaviljoen en de steigers zijn uitgebreid voor de watertaxi over het Weerwater.

  Ook worden er nieuwe activiteiten en evenementen in samenwerking met diverse partners georganiseerd. Voorbeelden zijn Almere Floats en het lichtkunstfestival Alluminous.

  Wat gaan we doen?

  We gaan verder met het Korte Rondje Weerwater. Er komen ontmoetingsplekken en de deelgebieden worden doorontwikkeld. Daarnaast gaan we verschillende activiteiten op en om het water mogelijk maken, zoals we ook in 2022 hebben gedaan.

  Zo wordt het Weerwater straks letterlijk en figuurlijk het hart van Almere.