Urban Innovation
Bron: TConceptT
In nieuwe steden zoals Almere gebeurt veel: woningen en voorzieningen bouwen, leefbare buurten maken en houden, inrichten van de ruimte, nieuwe bedrijvigheid. Almere groeit in de komende jaren verder en krijgt te maken met complexe vraagstukken op economisch, sociaal en ecologisch gebied.
Wat doen we?
Het lectoraat Urban Innovation is onderdeel van het Kenniscentrum Maatschappelijke Innovaties Flevoland van hogeschool Windesheim in Almere. Hier werken een lector, onderzoekers, docenten, studenten en partners in het werkveld samen aan praktijkgericht onderzoek op het gebied van inclusieve en duurzame stadsontwikkeling. De uitkomsten van het onderzoek bieden aanknopingspunten voor het vormgeven van een participatieve, geïntegreerde en duurzame planning en beheer van wijken.
Onderwijs
Het lectoraat heeft de minor Urban Innovation ontwikkeld. Een minor is een keuzepakket dat studenten tijdens hun studie zelf kiezen. De minor Urban Innovation wordt gevolgd door studenten uit allerlei studierichtingen en ook van andere scholen. Zo leren studenten multidisciplinair samen te werken aan lokale problemen.
Binnen het Urban Innovation programma is het ook mogelijk CoMaker opdrachten uit te voeren. Dit zijn stageopdrachten met en voor een bedrijf of organisatie.
Fieldlabs
De minor en CoMaker studenten werken in fieldlabs. Een fieldlab is een plek in de wijk waar bewoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers, professionals, studenten en (docent)onderzoekers samenwerken om lokale problemen te onderzoeken en oplossingen te bedenken. Voorbeelden van vragen zijn:
- Hoe betrekken we een zo breed mogelijk publiek, dus ook jongeren, minder validen, laaggeletterden en anderen bij de programmering van het nieuwe multifunctionele Cultuurhuis in Almere Buiten?
- Wat voor soort ondernemers starten in Almere? En waar willen mensen uit Almere graag werken?
- Hoe kan de Europalaan in Almere Poort een plek worden waar mensen met plezier verblijven, elkaar ontmoeten en hun boodschappen kunnen doen?
Hackathon
Jaarlijks wordt een hackathon georganiseerd: studenten buigen zich in groepjes van verschillende opleidingen over duurzaamheidsvraagstukken.
Op 7, 8 en 9 september 2022 vond de hackaton voor 2022/2023 plaats: 190 studenten van allerlei opleidingen (van bedrijfskunde tot engineering) bedachten oplossingen voor bedrijven uit de regio. De winnende groep bedacht een manier om zonnepanelen opnieuw te gebruiken.
Bekijk hier het filmpje van dit evenement.
Kennisdelen
Urban Innovation organiseert regelmatig inspiratiesessies over bijvoorbeeld “Hoe maak je een stad?”, “Hoe zorg je dat een stad een thuis wordt?”, duurzame woonconcepten en nog veel meer.
Daarnaast is Urban Innovation medeorganisator van de talkshowreeks Op de rand van de toekomst. Deze programmareeks bekijkt vanuit verschillende invalshoeken mogelijke toekomstbeelden. Er zijn inspirerende sprekers en het publiek doet mee. Op de rand van de toekomst in de Kunstlinie is een samenwerking van de Gemeente Almere met hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en Avanti Almere.
Meer weten over het lectoraat Urban Innovation? Bekijk de pagina over Urban Innovation op de website van hogeschool Windesheim.