Hart van de Stad

Stadsstrand in Almere Centrum met mensen die daar in de zon recreëren - Foto: Richard Terborg

Almere groeit de komende jaren door naar zo’n 350.000 inwoners. Ook komen er veel extra arbeidsplaatsen bij. Dat vraagt om een andere binnenstad, die meer divers is en meer te bieden heeft. Vanuit Almere 2.0 zetten we daarop in met de programmalijn Hart van de Stad.

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar nog niet eens zo lang geleden was de binnenstad van Almere vooral een zandvlakte. De afgelopen decennia is er veel veranderd. Het winkelaanbod is uitgebreid, de bibliotheek heeft een nieuw onderkomen gekregen en er kwam hoger onderwijs naar de stad. Verschillende pleinen in de binnenstad, het station en het stationsgebied, hebben een metamorfose ondergaan. Inmiddels trekt het centrum van Almere zo’n 10 miljoen bezoekers per jaar.

Aantrekkelijke en levendige stad

Een binnenstad werkt goed als deze aantrekkelijk en levendig is en als lokale, stedelijke en regionale functies er samenkomen. De komende jaren zetten we daar verder op in. Zo is station Almere Centrum gerenoveerd en wordt de omgeving getransformeerd tot een gebied met meer woningen en werkgelegenheid.

In het centrum komen er meer woningen, winkels en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Het Weerwater en de skyline groeien verder uit tot hét beeldmerk van Almere. Cultuur en groen worden meer zichtbaar op straat, net als het studentenleven.

PL 1 - Stadhuispromenade - RichardTerborg
Stadhuispromenade – RichardTerborg

Voor Almere en de regio

De binnenstad is het centrum van Almere. Voor de stad, maar ook voor de regio. Daarom krijgen belangrijke voorzieningen hier een plek, en niet aan de randen of in de andere centra van Almere. Het centrum moet goed bereikbaar blijven en verschillende functies versterken elkaar. Meer woningen in en om het centrum zorgen voor meer reuring in de stad, sociale veiligheid, meer klandizie voor de ondernemers en voor steeds betere faciliteiten. Deze groei leiden we in goede banen door nóg meer samen te werken, vooral ook met de partners in de stad.

Zo versterken we niet alleen de binnenstad zelf, maar ook Almere als geheel. En daarmee wordt Almere nog meer dé plek waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich thuis voelen.

Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de binnenstad? Kijk op almere.nl/centrum
Lees hier het jaarverslag 2023 (pdf)

Bekijk de ‘Animatie De groei van Almere Centrum’ op YouTube.