Hart van de Stad

Zonsopgang vanaf Esplanade

Almere groeit de komende jaren door naar zo’n 350.000 inwoners. Ook komen er veel extra arbeidsplaatsen bij. Dat vraagt om een andere binnenstad, die meer divers is en meer te bieden heeft. Vanuit Almere 2.0 zetten we daarop in met de programmalijn Hart van de Stad.

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar nog niet eens zo lang geleden was de binnenstad van Almere vooral een zandvlakte. De afgelopen decennia is er veel veranderd. Het winkelaanbod is uitgebreid, de bibliotheek heeft een nieuw onderkomen gekregen en er kwam hoger onderwijs naar de stad. Verschillende pleinen, zoals het Belfort en de Grote Markt, hebben een metamorfose ondergaan. Inmiddels trekt het centrum van Almere zo’n 10 miljoen bezoekers per jaar.

Aantrekkelijke en levendige stad

Een binnenstad werkt goed als deze aantrekkelijk en levendig is en als lokale, stedelijke en regionale functies er samenkomen. De komende jaren zetten we daar verder op in. Zo wordt station Almere Centrum gerenoveerd en wordt de omgeving getransformeerd tot een gebied met meer werkgelegenheid. Ook komen er meer woningen, winkels en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Het centrum krijgt acht verschillende en bijzondere pleinen. Het Weerwater en de skyline groeien verder uit tot hét beeldmerk van Almere. Cultuur en groen worden meer zichtbaar op straat, net als het studentenleven.

Voor Almere en de regio

De binnenstad is een sleutelgebied. Voor Almere zelf, maar ook voor de regio. Daarom krijgen belangrijke voorzieningen hier een plek, en niet aan de randen of in de andere centra van Almere. Goed bereikbaar en elkaar onderling versterkend. Want meer woningen in en om het centrum zorgen voor meer draagvlak voor steeds betere faciliteiten. Deze groei leiden we in goede banen door nóg meer samen te werken, vooral ook met de partners in de stad.

Zo versterken we niet alleen de binnenstad zelf, maar ook Almere als geheel. En daarmee wordt Almere nog meer dé plek waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich thuis voelen.

Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen in de binnenstad? Kijk op centrum.almere.nl

Bekijk de ‘Animatie De groei van Almere Centrum’ op YouTube.