Station en stationsomgeving

Impressie van Almere Centrum

Station Almere Centrum en het omliggende gebied worden de komende jaren grondig gerenoveerd. Met het oog op de ontwikkelingen van Almere én de komst van de Floriade in 2022 wordt het gebied getransformeerd tot een veilige en aantrekkelijke entree voor de stad en ov-knooppunt voor de regio.

Visitekaartje van Almere

Station Almere Centrum is het grootste intercitystation aan de Flevolijn. Het is een belangrijk knooppunt in het openbaarvervoernetwerk van de regio. Maar het station uit 1987 en het omliggende Stationskwartier zijn verouderd en passen niet bij de groei van het aantal reizigers en de ontwikkeling van de stad. Met het project Station en Stationsomgeving werken we aan de verbetering van de stationsomgeving als aantrekkelijke plek in de stad om te wonen, werken, studeren, ondernemen en verblijven. Het gebied wordt getransformeerd tot visitekaartje van de stad.

Wat hebben we gedaan?

In mei 2019 heeft de gemeenteraad van Almere ingestemd met het voorstel om het station en omgeving door te ontwikkelen tot een belangrijk entreegebied van Almere en de regio. In samenwerking met partners wordt het gebied de komende jaren grondig gerenoveerd. Op 17 juli 2019 hebben ProRail, NS en de gemeente Almere de realisatieovereenkomst voor Station Almere Centrum ondertekend. Inmiddels is de ingrijpende renovatie van station en stationsomgeving in volle gang.

Mandelaplein met uitzicht op Station Almere Centrum

Wat gaan we doen?

Almere Centrum wordt een duurzaam station dat voorbereid is op de toekomst. Het stationsgebied wordt een aantrekkelijke entree van de stad. Het Stationsplein ondergaat een metamorfose, met meer groen en verschillende plekken waar mensen kunnen zitten. Het wordt een plein met een aantrekkelijke uitstraling, waar je langer blijft dan je van plan was. Een plek die bezoekers nieuwsgierig maakt om de rest van Almere te ontdekken. Een echt visitekaartje van onze stad.

Weerwater impressie

Het station en de directe omgeving worden naar verwachting begin 2022 opgeleverd, vóór aanvang van Floriade Expo 2022.

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeente Almere, provincie Flevoland, NS en ProRail.