Station en stationsomgeving

PL 1 - Station - Richard Terborg

Station Almere Centrum en het omliggende gebied zijn de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Met het oog op de ontwikkelingen van Almere  is het gebied getransformeerd tot een veilige en aantrekkelijke entree voor de stad en ov-knooppunt voor de regio.

Visitekaartje van Almere

Station Almere Centrum is het grootste intercitystation aan de Flevolijn. Het is een belangrijk knooppunt in het openbaarvervoernetwerk van de regio. Maar het station uit 1987 en het omliggende Stationskwartier waren  verouderd en pasten niet bij de groei van het aantal reizigers en de ontwikkeling van de stad. Met het project Station en Stationsomgeving werken we aan de verbetering van de stationsomgeving als aantrekkelijke plek in de stad om te wonen, werken, studeren, ondernemen en verblijven. Het gebied is tenslotte het visitekaartje van de stad.

Wat hebben we gedaan?

In mei 2019 heeft de gemeenteraad van Almere ingestemd met het voorstel om het station en omgeving door te ontwikkelen tot een belangrijk entreegebied van Almere en de regio.

Samen met partners is hard gewerkt om een vernieuwd stationscomplex te realiseren waar reizigers zich veilig voelen en hun fiets makkelijk kunnen parkeren.

Het stationsgebied is meer en meer een aantrekkelijke entree van de stad met woningen, meer groen en verschillende plekken waar mensen kunnen zitten. De barrière tussen de noordzijde en de zuidzijde is opgeheven door de tegelvloer die is doorgetrokken. Door de toegankelijke uitstraling is het een geïntegreerd onderdeel van het centrum geworden.

Zowel het Stationsplein als het Mandelaplein hebben een aantrekkelijke uitstraling gekregen met groen en zitjes, waar je langer blijft dan je van plan was. De pleinen vormen een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad.

PL 1 - Mandelaplein - Richard Terborg
Mandelaplein – Richard Terborg

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeente Almere, provincie Flevoland, NS en ProRail.