PRICE: van weggooien naar circulair
We gooien veel weg en dat zorgt voor een enorme berg afval. Zonde natuurlijk, want afval zou eigenlijk niet hoeven bestaan. In een circulaire economie gebruiken we grondstoffen steeds opnieuw, in plaats van ze regelrecht de verbrandingsoven in te sturen. En het gaat nog verder dan dat. In een circulaire samenleving zal iedereen anders gaan nadenken over ontwerpen, maken en (her)gebruiken van producten. Alleen op deze manier komen we richting een duurzame en gezonde toekomst.
Om daar te komen is een heel nieuw, circulair systeem nodig. Vanuit de gemeente Almere en de provincie Flevoland is PRICE opgestart in Flevoland. PRICE staat voor hét Praktijk- en innovatie-centrum Circulaire Economie. Dit nieuwe systeem, is al dichterbij dan je misschien denkt. PRICE laat dit in de praktijk zien: er gebeurt al ontzettend veel op het gebied van circulaire economie, er is al veel mogelijk, maar er valt nog genoeg te ontdekken. Deze ontdekkingsreis doen we niet alleen. PRICE is een plek waar ondernemers, overheid, studenten, docenten en bedrijven het verschil maken door samen te werken. Een heus fieldlab waar we de nieuwe, circulaire economie werkelijkheid willen maken.
Experimenteren in Flevoland
De focus ligt op Flevoland en de bouwsector. Flevoland is dé provincie om te experimenteren met een “het kán” mentaliteit. Die positieve mentaliteit hebben we nodig. De komende jaren zal onze provincie ruimte bieden aan waarschijnlijk zo’n 100.000 extra woningen. Deze willen we zoveel mogelijk duurzaam en circulair bouwen. En dat betekent nogal wat. Daarvoor is ruimte nodig om te experimenteren: hoe gaan we bouwen? Welke materialen gebruiken we daarvoor? En, welke vaardigheden hebben we daarvoor nodig?
Denken en doen
Experimenteren en doen: dat doen wij zelf ook bij de PRICE challenges. Een challenge is een uitdaging waarbij we een innovatieve, circulaire oplos-sing zoeken. Dit doet PRICE niet alleen, maar samen met het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven. Onder andere met Aeres Hogeschool, Windesheim Flevoland, ROC Flevoland, Cirwinn, van Wijnen, en Provincie Flevoland. Een challenge komt vanuit een bedrijf of de overheid. Ook kunnen we zelf een uitdaging zien en brengen we verschillende mensen bij elkaar die hieraan gaan werken.
PRICE challenge: Circuloco
Een challenge kan een vraag vanuit een bedrijf of de overheid zijn, maar ook van een student of het onderwijs. Een voorbeeld van een challenge is het Circuloco paviljoen: Samen met een groep van MBO- en HBO-studenten, ondernemers, bedrijven, de overheid en PRICE bouwt Circuloco dit circulaire paviljoen. Van april tot oktober 2022 staat het op de Floriade en is daar voor de bezoekers te bezichtigen. Na de Floriade wordt het in delen uit elkaar gehaald en komt het op een nieuwe plek te staan.
“Voor studenten is PRICE een kans om in de praktijk mee te kijken en te leren hoe innovatieen circulaire economie werken. Wij zijn blij dat wij als studenten nu al bijdragen aan een
duurzaam Almere. Door te werken aan de realisatie van het paviljoen op de Floriade, willen wij bewustzijn creëren voor het belang van duurzaam en circulair bouwen in de toekomst.”
Studenten Aiken, Kjell, Tim en Saagar, Windesheim Flevoland.
En jij, wat doe jij?
- Begin je eigen challenge
- Doe mee aan een challenge
- Lever je specifieke bijdrage aan een van de challenges?
Laat het ons weten! Bezoek één van onze evenementen,
we spreken je daar graag. Kijk daarvoor op price-ce.nl