Energie besparen door te delen

Mannen zijn zonnepanelen aan het installeren - Foto: Maarten Feenstra

Bewoners van de Hoekwierde in Almere Haven zijn bezig om te ontdekken hoe ze slimmer met stroom om kunnen gaan. Alle stroom die in de wijk wordt opgewekt, zou straks met elkaar gedeeld kunnen worden. Daarvoor moet eerst een systeem worden ontwikkeld, en daarom is de gemeente een pilot gestart om te kijken hoe dat kan worden ingericht. De eerste stappen daarvoor zijn nu gezet door inzicht te geven in het energieverbruik en wat er in de buurt wordt opgewekt.

EARN-E app

Energie delen begint met inzicht in hoeveel stroomverbruik en -opwek een huishouden en de wijk heeft. De bewoners van de Hoekwierde die meedoen hebben daarvoor de EARN-E energiemonitor. Dat is een apparaat dat aan de slimme meter wordt gekoppeld en het energieverbruik bijhoudt. Het stuurt de gegevens naar een app zodat de bewoners inzicht krijgen in hoeveel stroom ze verbruiken. Door inzicht te geven in het verbruik, wordt het energieverbruik van de bewoners verlaagd. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt namelijk dat wie bewuster is van zijn eigen energieverbruik, minder verbruikt en dus geld bespaart.

Inmiddels zijn 80 van de 120 bewoners van de Hoekwierde aangesloten op EARN-E en de app. De ervaringen van de aangesloten bewoners worden ingezet om meer buurtgenoten aan te haken. Met alle EARN-E inzichten bij elkaar kunnen we het totale gebruik en de opwekking van de wijk zien. Daarmee kunnen we achterhalen hoe er nog meer voordeel te behalen is.

Stroom gebruiken als het wordt opgewekt

Het is het meest gunstig als inwoners energie gebruiken als het wordt opgewekt. Daarom is in de EARN-E app een meldingssysteem toegevoegd. Bij een groene kleur wordt er veel stroom in de buurt opgewekt, bij oranje minder en bij rood weinig.

We onderzoeken als gemeente samen met de bewoners de mogelijkheden voor een deelplatform, zodat de buurtgenoten elkaars opgewekte stroom kunnen gebruiken. Wanneer gebruikers dan stroom gebruiken, op de momenten dat er veel wordt opgewekt, verdienen ze punten. Deze kunnen ze inzetten voor projecten in de wijk zoals bijvoorbeeld extra groen een laadpaal of een buurtopslag. De punten kunnen ze inzetten via een speciale website. Andere wijkdeelnemers kunnen de door hun verdiende punten ook ‘doneren’ aan een initiatief van iemand anders. Op deze manier doen de bewoners van de Hoekwierde samen meer dan alleen energie delen. Ze bouwen samen aan een gezellige en groene wijk. Er wordt nu gekeken naar de mogelijkheden om zo’n systeem op te zetten.