Winnaar bekend landelijke opschaling WIkiHouse-systeem

Enkele mensen staan naast een reeks WikiHouse huizen naar een persoon te luisteren.

Almere is de stad van het woonexperiment. Het systeem WikiHouse is de afgelopen jaren in Almere uitgetest en gaat nu een volgende fase in: vrijdag 20 sept is bekend gemaakt dat het landelijk wordt opgeschaald door het consortium Steenvlinder. Met WikiHouse ontwerpen en bouwen de toekomstige bewoners hun houten huis zelf. De huizen zijn deels vrijstaand, duurzaam én betaalbaar. In de wijk aan de Stripmaker in Almere wonen inmiddels 27 ‘zelfbouwers’ in hun eigen WikiHouse.

Wethouder Wonen, Ruimtelijke Ontwikkeling en Sport Paul Tang (PvdA) “In Gemeente Almere is veel vraag naar betaalbare woningen voor lagere en middeninkomens, zowel om te huren als om te kopen. Om in deze vraag te kunnen voorzien, zijn nieuwe systemen nodig. WikiHouse is zo’n systeem. Openstaan voor innovatie zit in het DNA van Almere. Het is mooi om te zien dat deze innovatie succesvol is en bij kan dragen aan de versnelling die zo hard nodig is op de woningmarkt.”

De ontwikkeling van het WikiHouse-systeem is begeleid vanuit Het Woningbouwatelier en gefinancierd door het Fonds Verstedelijking Almere van het programma Almere 2.0. Via dit programma investeren de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk in de kwaliteiten van Almere.

Gedeputeerde Provincie Flevoland – Ruimtelijke Ordening & Mobiliteit – Jan de Reus: “Het is van groot belang dat er snel woningen worden gebouwd. En dan ook betaalbaar, duurzaam en biobased. We moeten leren van de lessen bij WikiHouse in Almere en zorgen voor verspreiding. In onze provincie is mentale en fysieke ruimte voor juist dit soort initiatieven. Want Flevoland is gemaakt door mensenhanden, gebouwd op karakter. Ja, natuurlijk steunen wij dit.”

Anneloes van Boxtel, Programmadirecteur Rijksvastgoedbedrijf: “Het Rijksvastgoedbedrijf ziet het als zijn taak om zoveel mogelijk bij te dragen aan het delen van kennis en ervaringen rondom innovatie in de bouw. Het WikiHouse-project is hiervan een inspirerend voorbeeld gebleken.”

Meer info op vind je op de website van WikiHouse.