Almeerderhout
Het Almeerderhout is een jong bos dat volop in ontwikkeling is. Dit grote polderbos groeit steeds meer naar de stad toe en andersom. De komende jaren werken Staatsbosbeheer en gemeente Almere daarom samen aan dit sleutelproject. Een icoon van de groene en gezonde stad.
Het Almeerderhout ligt ten zuiden van de A6, aan weerszijden van de Waterlandseweg en de Hogevaart. Onderdeel van het gebied zijn onder andere Stadslandgoed De Kemphaan, de voormalige afvalstort Braambergen, het Museumbos en De Groene Kathedraal. Sommige delen van het gebied hebben nu vooral een recreatieve functie voor de omliggende wijken, andere delen worden bezocht vanuit de hele stad en regio.
Een volgende stap in de ontwikkeling
Door de groei van Almere wordt het Almeerderhout de komende jaren omsloten door de stad. Dit levert nieuwe uitdagingen én kansen.
Het vraagt om een volgende stap in de ontwikkeling van het bos. Zowel in de aanhaking op de (nieuwe) wijken en het stadscentrum, als in het bosbeheer en het versterken van de regionale betekenis. Dat is een veelomvattende opgave. Er moeten hiervoor immers niet alleen fysiek nieuwe voorzieningen worden ontwikkeld, er is ook een nieuwe kijk nodig op het beheer van het bos, de programmering van activiteiten en het betrekken van Almeerders.
Wil je niks missen? Schrijf je in voor de Nieuwsbrief Het Almeerderhout.
Wat hebben we gedaan?
In 2019 hebben we wensen en ideeën besproken met Almeerders tijdens de bosdialoog. Daarna hebben we verder vooruit gekeken en in grote lijnen opgeschreven waar het met het bos naartoe zou moeten gaan. Dit is uitgewerkt in het Toekomstperspectief (2020), en het Ontwikkelplan. De zijn goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 maart 2021.
Het Ontwikkelplan
In het Ontwikkelplan staan de plannen om het Almeerderhout klaar te maken voor de toekomst.
Het Ontwikkelplan wordt uitgewerkt in 3 deelplannen:
- Het Bostransformatieplan: hierin staan de verschillende bossferen: het wildbos, het parkbos en het puurbos. Welke soorten, natuurwaarden en beheermaatregelen zijn van toepassing voor een bos van de toekomst?
- De Atlas Almeerderhout: hierin staan verschillende themakaarten en richtlijnen voor de gewenste beeldkwaliteit, zoals het materiaal van de paden, het meubilair, vormgeving van entrees en bijzondere plekken.
- In het Participatieplan staat hoe we samen met bewoners een aantrekkelijk bos ontwikkelen, samen aan de slag gaan, activiteiten ontplooien en zelf beheren.
Wil je deze documenten lezen? Dan kan dat natuurlijk. Stuur je verzoek naar info@almere.nl en geef duidelijk aan welk product je wilt zien.