Maak van de parken groene huiskamers

Jongvolwassenen genieten van het weer op het gras

Het ideale park is volgens inwoners een groene huiskamer in de stad. Dit bleek uit een enquête die we hielden vanuit het project Excellente Groene en Gezonde Leefomgeving. Het doel van de enquête was om informatie op te halen voor het ontwerp van de herinrichting van het Algerapad: het fietspad achter het station tussen het Beatrixpark en het Hannie Schaftpark. We hebben de ambitie om van dit pad een lineair park te maken waarbij we ons vooral richten op de doelgroep jongeren (ca. 15-35 jr).

Bijna honderd respondenten vulden de uitgebreide online vragenlijst in en zo haalden we nuttige informatie op. Hieronder staat een quote van één van de respondenten die de resultaten van de enquête treffend samenvat:

“Het ideale park is een plek waar jong en oud kan bewegen en ontspannen en elkaar ontmoeten. Dus voor de jongsten natuurspeeltuintjes met speeltoestellen. Bankjes waar ouders elkaar kunnen ontmoeten. Voor de jongeren trainingsapparaten en bv een basketbal- en tennis- en voetbalveldje. Ook leuk voor volwassenen. Plekjes met schaduw en plekjes met zon. Volop groen. Gratis wifi. Gratis water. Een simpel en betaalbaar horecapunt waar je bv koffie/ sapjes kunt kopen. Een plek waar vragen en wensen uit de buurt samen komen: een soort digitaal prikbord waarop je kunt lezen en toevoegen. Daaromheen bankjes en direct uitwisselen van ideeën. Een boekenverzamelpunt, waar een kastje is waar je boeken kunt uitwisselen. Ook overdekte plekjes waar je kan zitten als het regent of koud is. Een podiumplaats waar akoestiek wat muziek gemaakt kan worden. Ook leuk is een soort moestuintje dat onderhouden wordt door de buurt. Het lijkt me geweldig…” 

In gesprek met Almeerders

Naast de online vragenlijst hebben we ook bewoners gesproken over de herinrichting van het Algerapad tijdens de Dag van de toekomst. Bij deze inloopmarkt, eind oktober, werden belangstellenden bijgepraat over de ontwikkelingen in Almere Centrum. Omwonenden uit de Staatsliedenwijk reageerden positief op de plannen voor het nieuwe fietspad voor hun deur. Het streven is om na de zomer van 2025 aan te vangen met de uitvoering.

Meer weten? Stuur dan even een mail naar eggl@almere.nl