Psychedelica en mentale gezondheid

Omslagafbeelding met allerlei verschillende kleuren door elkaar gemengd

Op woensdag 29 november 2023 vindt voor het laatst dit jaar de talkshow van Op de rand van de toekomst plaats. Dit keer praten we over psychedelica en de mentale gezondheid. We bespreken de stand van zaken in het onderzoek naar gebruik van psychedlica (LSD, MDMA, psyllocibine) bij bijvoorbeeld traumaverwerking (PTSS) en depressies. Er is veel aandacht voor de mogelijkheden van deze middelen, maar ook voor de gevaren van het gebruik ervan.

Joost Breeksema is onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Groningen en directeur van Stichting OPEN, een organisatie die zich sinds 2007 inzet voor de bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica. Joost neemt ons in vogelvlucht mee door de geschiedenis: van de ontdekking van LSD in 1943 tot MDMA-therapie voor patiënten met PTSS in 2023. Hij schetst een evenwichtig beeld, waarin er aandacht is voorde behandeling van mensen met ernstige psychische klachten, maar ook voor de mogelijke risico’s zijn wanneer er onzorgvuldig gebruik gemaakt wordt van de middelen.

Een andere gast deze avond is Jakobien van der Weijden, zij is een van de oprichters van het Microdosing Institute. Dit instituut is een wereldwijd platform voor educatie en wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica en verbindt de gemeenschap die zich hiermee bezighoudt. Tijdens de eerste aflevering van Op de rand van de toekomst gaf Lin de Jong zich op als vrijwilliger om een micro-dosing traject in te gaan. Jakobien begeleidde dit traject. Beide worden tijdens deze avond geïnterviewd en delen hun ervaringen.

De reeks talkshows Op de rand van de toekomst wordt georganiseerd door Avanti-Almere i.s.m. de kenniscentra van Almere en Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Windesheim Almere en Aeres Hogeschool en de gemeente Almere en Almere 2.0. Iedereen is welkom en kan meepraten: inwoners, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten – ieder laat licht schijnen op een fascinerend onderwerp.

Kunstlinie Almere, zaal X, woensdag 29 november 2023, 20:00-22:00 uur, toegang is gratis, aanmelden kan via de website van Avanti Almere.