Flevo Campus presenteert essaybundel over voedselsysteem in woelige tijden
Flevo Campus heeft de nieuwe essaybundel Over eten: het voedselsysteem in woelige tijden’
gepresenteerd, over de effecten van de coronacrisis op het voedselsysteem én over mogelijkheden voor de toekomst. Onder anderen Michael Pollan en Annia Ciezadlo (beide vooraanstaande Amerikaanse journalisten) leverden een bijdrage. Uit eigen land schreven Hidde Boersma, Joris Lohman, Martine Kamsma en Joris Lohman mee aan de bundel.
In 2050 zijn er tien miljard mensen op de wereld – misschien iets meer, misschien iets minder – en ondanks dat de 21ste eeuw alweer twintig jaar oud is, is het nog altijd niet duidelijk hoe al die mensen duurzaam, gezond en genoeg te eten gaan krijgen. Ondertussen krijgt het huidige systeem het flink te verduren. In Over eten: het voedselsysteem in woelige tijden onderzoeken zeven auteurs in acht essays hoe de coronacrisis ons voedselsysteem aan het wankelen bracht, welke zwaktes er werden blootgelegd, maar ook welke onvoorziene kansen de crisis biedt voor de toekomst. Over eten maakt de balans op, bevraagt de oorzaken en gevolgen van de huidige crisis, maar kijkt ook verder.
Hoe zetten we, op basis van de oogst van de afgelopen tien jaar en de voorlopige lessen van de coronacrisis, onze wensen om in daden? Wat hebben we geleerd en wat moet er gebeuren? De bundel werd samengesteld in reactie op de crisis waar we nu niet omheen kunnen – maar de verhalen van deze auteurs zijn relevant tot ver voorbij de huidige pandemie. Het boek verschijnt bij uitgeverij Van Gennep en is vanaf 29 oktober 2020 overal verkrijgbaar. Een recensie-exemplaar is te bestellen via info@flevocampus.nl
Eerdere essaybundels van Flevo Campus (De buik van de stad uit 2018 en Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s uit 2019) zijn ook als ebook verschenen. De publicaties zijn hier gratis te downloaden.