De Onkruidenier kunstresidentie StrandLAB

Vrouw reikt met natte hand uit naar hand van ander

In juli 2021 is ontwerperscollectief De Onkruidenier gestart met een kunstresidentie bij StrandLAB, die voortvloeit uit een samenwerking met Oerol.

Met een zoute sessie neemt De Onkruidenier je mee op pad langs het IJmeer. Via deze multi-zintuiglijke expeditie dagen ze je uit om te leren van planten en dieren, waardoor je je beter kunt aanpassen aan een veranderende zoutere leefomgeving. Samen met hen ontdek je verhalen over de weerbarstige band tussen zoet en zout in lichaam en in landschap. Over zoutwaterplanten in het zoete IJmeer en over zoete vruchten op het brakke Almeerderstrand, over de culinaire grenzen van zoute en zoete smaken en over schuim. 

De Onkruidenier

Onder de naam De Onkruidenier doen multidisciplinaire kunstenaars Jonmar van Vlijmen, Ronald Boer en Rosanne van Wijk onderzoek naar de relatie tussen mens en natuur. Dit doen ze vaak samen met lokale bewoners, experts, wetenschappers en publiek. De Onkruidenier zoekt naar de oneindige verbondenheid tussen zoet en zout in ons lichaam en in ons landschap. Ze willen dat mensen zich net zo snel aanpassen aan het veranderende klimaat als planten en dieren.

Samenwerking met Oerol

Deze onderzoeksresidentie is onderdeel van een samenwerking tussen StrandLAB Almere en het locatietheaterfestival Oerol. Zij zijn dit jaar gestart met een gezamenlijk residentieprogramma. Lees hier meer over de residentie en de zoute sessies.