Deelname ALLUMINOUS aan verkiezing Binnenstadsproject van het jaar

Het kunstwerk Save Our Souls van Maaike Fransen & Jull Dekker (namens Vis à Vis) - Fotografie: Richard Terborg

Lichtkunstfestival ALLUMINOUS doet mee aan de verkiezing Binnenstadsproject van het jaar. Op donderdag 11 april wordt bekend welke projecten toonaangevend en inspirerend zijn voor andere steden en bijdragen aan de toekomstbestendigheid en vitaliteit van de binnenstad.

Op 11 april worden er drie awards uitgereikt. In 2024 staan de volgende thema’s centraal: Activiteit & Gebouw, Eigen & Uniek en Duurzaam & Digitaal. ALLUMINOUS valt onder categorie Eigen & Uniek. In deze categorie staat de identiteit van de binnenstad centraal: de eigenheid en het onderscheidend vermogen van de binnenstad en de manier waarop de binnenstad haar DNA uitdraagt in de vorm van georganiseerde activiteiten, merkbekendheid en tastbare elementen in de openbare ruimte. Wat maakt de ene binnenstad anders dan een andere binnenstad? Dat kan gaan om de gebouwde omgeving met architectuur en stedenbouw, de openbareruimte, het aanbod aan functies, innovatieve concepten of evenementen.

ALLUMINOUS is een Almeers lichtfestivalconcept waar beeldende kunst en theater samenkomen, met de stad Almere als inspiratie en het Weerwater als decor. Almeerse theatergezelschappen Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond werken daarbij samen met een beeldend kunstenaar. Niet alleen de theatergezelschappen zijn Almeers, ook een groot deel van de organisatie en programmering wordt verzorgd door Almeerse partijen. En afgelopen editie hebben 800 Almeerse basisschoolleerlingen meegewerkt aan een kunstwerk. De samenwerking met de (horeca) ondernemers in het centrum, maken het unieke karakter van ALLUMINOUS compleet. Afgelopen editie hebben ongeveer 34.000 bezoekers ALLUMINOUS bezocht.