Groen en Waterrijk
In Almere zijn groen en water altijd dichtbij. Het omringende landschap met bossen en wetlands reikt, via parken en grachten, tot in het hart van de stad. Het biedt een groene en gezonde leefomgeving. Het is de troef van Almere.
Uitdagingen in de toekomst
Maar de aanwezigheid van zoveel groen is niet vanzelfsprekend. Almere staat aan de vooravond van flinke veranderingen. De stad moet binnen haar stadsgrenzen verder groeien om een deel van de regionale woningbehoefte op te vangen. Verschillende functies strijden om de groene ruimte. Het klimaat verandert en de biodiversiteit neemt steeds verder af. Daarnaast kampen Almeerders meer dan gemiddeld met overgewicht of verminderd welzijn. De aanwezigheid van groen en water in de stad kan hiervoor oplossingen bieden.
Ambities
Door de natuur te versterken en de positieve invloeden van groen en water bewust in te zetten in de stedelijke ontwikkeling, kunnen we een leefomgeving van hoge kwaliteit creëren. Dit komt ten goede aan het welzijn en het welbevinden van Almeerders en mensen die we als nieuwe inwoner mogen verwelkomen. Tegelijkertijd versterkt het de aantrekkingskracht voor bedrijven om zich in Almere te vestigen en geeft het een impuls aan het toerisme in de regio. Almere 2.0 wil de groene en waterrijke identiteit van Almere daarom een flinke boost geven.
We zetten daarbij in op:
- een toekomstbestendig natuurlijk systeem, dat tegen een stootje kan;
- een klimaatbestendige stad, waar bomen en water verkoeling en beschutting bieden;
- een gezonde leefomgeving, waar je lekker buiten kan ontspannen en bewegen;
- het versterken van de groene en waterrijke identiteit en het imago van Almere.
Samenwerking
Met de verschillende sleutelprojecten werken we aan de bovengenoemde vier doelen. Dat doen we samen met gebiedspartners, zoals Staatsbosbeheer, Het Flevo-Landschap en provincie Flevoland.