Team Greenscape wint Floriade Challenge

Groepsfoto Floriade Challenge

Bewegen in de buitenlucht is goed voor een mens. Maar, als het snikheet is blijven we liever binnen. De verwachting is dat het aantal dagen met extreem hoge temperaturen verder toeneemt. Hoe kun je met meer groen zorgen voor meer verkoeling? Hoe maak je het aantrekkelijker om te wandelen, te sporten en elkaar te ontmoeten? In het kader van de Floriade Challenge “The Green Escape” kwamen zes groepen studenten en young professionals met een ontwerp voor een groen en gezond Algerapad. Team Greenscape werd als winnaar gekozen.

De Challenge startte in januari van dit jaar. Deelnemers en geïnteresseerden konden meedoen aan een serie masterclasses, verzorgd door lectoren en professoren in het werkveld van klimaat, duurzaamheid, stadsinrichting en neurowetenschap. De ontknoping vond plaats op de Floriade Expo. Harold Hofstra, gedeputeerde van provincie Flevoland, Christianne van der Wal, minister van Natuur en Stikstof en wethouder Jan Hoek beoordeelden de plannen als bijzonder, vernieuwend en inspirerend. Ze spraken in hun speeches hun waardering uit aan de deelnemers.

Juryvoorzitter Hester Kersten, programmamanger Groen & Waterrijk: “Greenscape had de meest innovatieve ideeën om het Algerapad duurzaam te vergroenen. Bijvoorbeeld door middel van kruidenrijke oevers en plantvakken, natuurlijke materialen voor voet- en fietspad en slim gebruik van water en waterbuffers.” Tweede plaats was voor Team City in Balance, die hadden nagedacht over comfort voor met name ouderen. Bijvoorbeeld, door het plaatsen van toiletvoorzieningen en overkappingen. Team Ochtendmensen werd derde. Ook zij hadden veldonderzoek gedaan en een aantal interventies en groene oplossingen bedacht, waaronder tijdelijke “containers” met groene voorzieningen.

De jury bestond uit:

  • Ir. Hester Kersten, programmamanger Groen & Waterrijk, Almere 2.0
  • Dr. Gideon Spanjar, professor of Innovation & Green and Urban Space, Aeres Hoge School
  • Dr. Ir Dinand Ekkel, professor of Green and Vital cities, Aeres Hoge School
  • Roel van Dijk, directeur van de Steenbreek Foundation
  • Xander de Bruine, Programmamanager Floriade Expo

Alle inzendingen leverde een berg aan inspiratie op: “Van alle ideeën gaan we bekijken hoe we die in kunnen passen in het project Excellente Groene en Gezonde Leefomgeving.” (EGGL). Voor de Challenge en het project EGGL werken we samen met Aeres Hoge School, GGD, IDVerde en met professionals uit de buurten waar we een groene en gezonde omgeving willen inrichten.

In het artikel Prijsuitreiking Floriade Challenge voor young professionals lees je alles over de challenge.

Meer over het project EGGL lees je op de pagina Excellente groene en gezonde leefomgeving.