Zeegroene Loper doet mee aan verkiezing Binnenstadsproject van het jaar

Zeebank

De kunstroute de Zeegroene Loper in Almere Centrum doet mee aan de verkiezing voor Binnenstadsproject van het jaar 2023. De verkiezing wordt georganiseerd door het Platform Binnenstadsmanagement. De projecten moeten vernieuwend en inspirerend zijn. Naast Almere doen er nog 17 andere projecten mee. Op 20 april is bekend wie de winnaar is.

De Zeegroene Loper is de (kunst)route in de binnenstad vanaf het station tot aan het Weerwater. De route is onderdeel van de 8-pleinen strategie met als doel de pleinen met elkaar te verbinden en aantrekkelijker te maken met groen en kunst in de openbare ruimte. Alle kunstwerken verwijzen naar de unieke geschiedenis van Almere; een stad gebouwd op de bodem van de zee.

Leefbaar & sociaal

In 2023 staan voor de verkiezing Binnenstadsproject van het jaar de thema’s ‘Bereikbaar & Toegankelijk’, ‘Samenwerking’ en ‘Leefbaar & Sociaal’ centraal. De Zeegroene Loper is ingedeeld in de categorie ‘Leefbaar & Sociaal’. Kunst in de openbare ruimte is een belangrijk goed en kan sterk bijdragen aan de doelen van een vergroeningsopgave, de sociale inclusiviteit en het versterken van de identiteit van de stad. Door niet alleen meer bomen, bloemen en andere vergroening toe te voegen in de binnenstad, maar ook kunst toe te voegen, wordt een aangename verblijfskwaliteit gecreëerd. Dat leidt tot onder andere meer ontmoetingen en een langere verblijfstijd. Spontane gesprekken ontstaan en al zittend op bijvoorbeeld de Zeebank, een slingerende bank van 110 meter lang, op de Stadhuispromenade. De Zeebank in het nieuwe stadspark is ontworpen door van Jan van der Ploeg en LOLA Landscape.

Lichtkunstwerken

Ook de vloerschildering bij de Corridor van Kasper Jongejan is onderdeel van de Zeegroene Loper. En bij het vernieuwde station aan de zijde van het Mandelaplein straalt een lichtkunstwerk van Geert Mul. Het lichtkunstwerk van Iwan Smit verlicht de nieuwe, bredere doorgang van het Stationsplein naar het Busplein. Door onder andere deze lichtkunstwerken is het gebied rondom het station een prettige verblijfsplek geworden, waar reizigers zich prettiger en veiliger voelen. Dit blijkt ook uit de resultaten van de Reizigersmonitor van NS van 2022.

Lichtkunstwerk van Geert Mul – Foto: Richard Terborg

Het Platform Binnenstadsmanagement organiseert iedere drie jaar de verkiezing ‘Meest Inspirerende Binnenstad van Nederland’. In de tussenliggende jaren worden ieder jaar drie awards uitgereikt voor toonaangevende en inspirerende projecten uit de binnenstad die bijdragen aan de toekomstbestendigheid en vitaliteit van de binnenstad.