Hoogste Punt nieuwbouw International School Almere bereikt

Hoogste Punt nieuwbouw International School Almere bereikt

Na bijna zeven maanden hard bikkelen op de bouwplaats bereikte op 7 april het nieuwe pand van de International School Almere het hoogste punt. Reden voor wethouder Maaike Veeningen om samen met de Almeerse Scholen Groep en Het Baken de vlag te hijsen. Dit bijzondere moment is samen met het team Van Norel (de aannemer en haar adviseurs) en de andere partners gevierd. In september 2021 startte de bouw van de school. De verwachting is dat het schoolgebouw in de zomer van 2023 in gebruik wordt genomen.

International School Almere

Om de economie van de stad en de regio te versterken, wil Almere meer internationale bedrijven aantrekken. Daarvoor is uitbreiding van het internationaal onderwijs zeer gewenst. Internationale bedrijven vestigen zich immers graag op plekken met genoeg voorzieningen voor hun werknemers, zoals huisvesting, groen, cultuur én onderwijs.

Wethouder Maaike Veeningen: “Met de nieuwbouw van de internationale school, wordt Almere nog aantrekkelijker als stad voor internationale werkgevers én hun werknemers. En dat is belangrijk, want internationale werknemers zijn vaak koopkrachtig en zorgen voor groei en voor meer werkgelegenheid – ook voor bestaande bedrijven in de regio.

Groei in cijfers

Volgens onderzoeksbureau O&S is het aantal expats in Almere tussen eind 2010 en eind 2020 gestegen van 4% naar 7% van de Almeerse bevolking (15.492 personen). Corona heeft het groeitempo in 2020 wel wat vertraagd, maar de cijfers blijven een stijgende lijn vertonen. Het aantal kinderen groeit in verhouding sneller dan het aantal volwassenen, en laat zelfs meer dan een verdubbeling zien. Dit geldt met name in de leeftijdsgroep tussen vier tot en met twaalf jaar. De huidige locaties zitten met 700 leerlingen aan hun maximale bezetting. Het nieuwe gebouw biedt de mogelijkheid om – op termijn – door te groeien naar zo’n duizend leerlingen.

Passende locatie

De Almeerse Scholen Groep en Het Baken gaan gezamenlijk het basis- en voortgezet onderwijs aanbieden in de International School Almere. Vanaf september 2023 kunnen de leerlingen terecht in een modern, licht schoolgebouw. Volgens Nico Moen, projectleider bij de ASG, zijn de behoeften van de leerlingen het vertrekpunt bij de indeling geweest: “Het gebouw heeft een duidelijke structuur en maakt gebruik van verschillende zones per leeftijdscategorie. Zo blijft de leeromgeving overzichtelijk en wordt tegelijkertijd een kleinschalig gevoel gecreëerd.

Basisschoolleerlingen en middelbare scholieren kunnen gebruikmaken van hun eigen schoolplein en gymzaal. In de aula, het hart van het gebouw, is voldoende ruimte voor alle leerlingen om samen te eten. Op één van de ontmoetingsplekken zijn ook ouders welkom: scholen zijn vaak een schakel in hun sociale netwerk. Het nieuwe gebouw is er kortom straks voor iedereen, welke nationaliteit, onderwijsniveau, cultuur of leeftijd je ook hebt.