Talkshow Op de rand van de toekomst

Fietser met rugzak staat naast zijn fiets op een groene heuvel

SENSE OF BELONGING

Over de behoefte ergens bij te horen en niet alleen te zijn

1 november 2023, van 20:00-22:00 uur in de Kunstlinie Almere, zaal X

‘Wat is er gebeurd met onze studenten? Ik maak me zorgen.’ Dat zegt Hasib Moukaddim, directeur van Windesheim. ‘Voelen ze zich thuis? Zijn ze verbonden met de school? Dat is ‘Sense of belonging’ en dat is belangrijk! Niet alleen voor de studieprestaties, maar ook voor het verdere leven van onze studenten.’

Tijdens deze talkshow in de serie ‘Op de rand van de toekomst’ vertelt Jolien Dopmeijer over haar promotieonderzoek naar de Sense of belonging. Waarom vallen studenten uit, komen ze (op een moment) niet meer opdagen en lijkt het te schorten aan participatie, verbinding en engagement? Dopmeijer koppelt deze fenomenen aan de mentale gezondheid van studenten.

Ze gaat in op burnout-klachten bij studenten en hoe het vormen van een eigen identiteit (en een rol in een groep) belangrijk is voor het je ergens thuis voelen. En op welke manieren dat lastig is voor studenten. Zaken als prestatiedruk, hoge verwachtingen, maar ook corona, de klimaatcrisis, sociale druk, een CV opbouwen, huizencrisis en externe kritiek van andere generaties spelen daarbij een rol.

Charlotte Vissenberg is een onderzoek gestart onder eerstejaarsstudenten van Windesheim. Tijdens de talkshow geeft ze een update over haar onderzoek en de voorlopige resultaten? Daarbij gaat zij ook in op hoe onderwijsinstellingen een rol kunnen spelen bij dit ‘thuis voelen’ door studenten.

Andrew Awuku, student bij Windesheim, is spoken word artiest. Hij geeft een voordracht over het onderwerp Sense of belonging. Shamanta Melfor en Jahlynn Kalkman brengen zingend hun visie op de avond. Kom en praat mee tijdens deze inspirerende avond en ontmoet elkaar tijdens de gezellige netwerkborrel na afloop. De toegang is gratis.