Jaarlijkse essaybundel Flevo Campus gelanceerd

Tekening van twee handen die een donut en een oester vasthouden

Ieder jaar publiceert Flevo Campus een bundel met daarin een selectie essays over het stedelijk voedselsysteem van de toekomst. Dit jaar staan er weer negen essays klaar onder de titel Oestersalons, bakeljauwbitterballen en donutzaken.

Hoe en wat mensen eten wordt in sterke mate bepaald door hun gewoonten en tradities. Die zijn cultuurgebonden, maar worden ook beïnvloed door de woonomgeving van die mensen. Nu de meerderheid van de wereldbevolking in steden woont, moeten we dus kijken naar stadsculturen als we willen begrijpen hoe mensen eten.

Flevo Campus onderzoekt in deze bundel de relatie tussen voedsel, de stad en de stedeling. In negen essays behandelen vooraanstaande journalisten, wetenschappers, denkers en kunstenaars uiteenlopende onderwerpen, zoals de vraag waarom je kleine voedselretailers in de stad wil behouden (omdat ze tegenwicht bieden aan supermarkten en fastfoodketens). Of de vervreemding waarmee eten in het moderne voedselsysteem gepaard gaat. Of het ‘oer-Hollandse’ broodje paling, een gerecht dat nog bestaat, hoewel de vis in dat broodje voor ruim 90 procent is verdwenen. En nog veel meer!

De essaybundel is online en in de boekwinkel te koop à € 14,99.