Cultuur, recreatie en toerisme

De inwoners van Almere hebben behoefte aan meer cultuur en recreatie. Met de programmalijn ‘Cultuur, recreatie en toerisme’ creëren we plekken in de stad waar zowel inwoners als bezoekers graag naartoe gaan, waar ze met plezier verblijven en waar ze trots op zijn. We maken iconen waarmee we de nieuwsgierigheid van mensen prikkelen en waarmee we hen verrassen.

Culturele broedplaats op het strand

Kustzone Poort/DUIN is een plek met tal van mogelijkheden voor cultuur, recreatie en toerisme. Bij StrandLAB Almere werken omwonenden, kunstenaars, creatieven en ondernemers samen om het gebied rondom het Almeerderstrand te ontwikkelen tot een culturele broedplaats met een eigen identiteit. Eind 2019 is de Stichting StrandLAB in het leven geroepen. Hiermee is de eerste slag geslagen richting een definitieve voorziening.

Meta van Drunen, Bureau Linkeroever en directeur Stichting StrandLAB

Het Almeerderstrand biedt ruimte voor cultuur, experiment, vernieuwing en talentontwikkeling. We willen dat de creatieve doelgroepen hier naartoe komen omdat het hier kan. Hier is de ruimte en de plek om het verhaal van het nieuwe land te vertellen en om je voorstelling te testen.

Bekijk ‘Provincie Flevoland – Almere 2.0 | StrandLAB’ op YouTube.

Strandwachtersroute

In de zomer van 2019 was er bij StrandLAB volop aandacht voor theater, wandelingen, experimenten en kunst. Op 22 november 2019 vond de opening plaats van de Strandwachtersroute, een verhalenroute van drie kilometer door DUIN, over het Almeerderstrand, langs de IJmeerdijk en Marina Muiderzand naar het Catamaranstrand. Langs de route staan negen Strandwachters: houten zit- en ligobjecten die het verhaal vertellen van de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Bezoekers kunnen de verhalen beluisteren via een podcast. Een QR-code op elke Strandwachter leidt naar het desbetreffende verhaal.

Lieke Frielink, auteur van de Strandwachtersverhalen:

Voor mij is het heel wonderlijk wat hier gebeurd is. Dat de zee getransformeerd is naar land en dat hier inmiddels een behoorlijk grote stad ligt waar iedereen woont, werkt en leeft. Ik zie het als mijn missie om dat verhaal aan anderen te vertellen.