Energy on Upcycling
Almere maakt werk van de circulaire economie. Samen met ondernemers, inwoners en organisaties ontwikkelen we uiteenlopende activiteiten om verspilling van reststromen tegen te gaan en hergebruik van grondstoffen te bevorderen. Via innovatieve aanbestedingen faciliteren we nieuwe circulaire bedrijvigheid en stimuleren we de samenwerking tussen circulaire ondernemers in de stad en in de regio. Daarnaast worden in deze programmalijn innovaties voor duurzame energie onderzocht.
Circulaire economie krijgt steeds meer vorm
Op twee Almeerse bedrijventerreinen, De Steiger en De Vaart, krijgt de circulaire economie steeds meer vorm. In samenwerking met ondernemers hebben we in 2019 nieuwe inzichten gedeeld en zijn oplossingen gezocht om reststromen en -materialen inzichtelijk te maken en te zorgen dat deze een bijdrage kunnen leveren aan de lokale economie.
Bedrijventerrein De Steiger
Op bedrijventerrein De Steiger is in 2019 een inspirerende werk- en ontmoetingsplek geopend voor makers van circulaire producten en gebruikers van reststromen en -materialen. Vanuit deze plek worden ook activiteiten georganiseerd voor het aantrekkelijker maken van de openbare ruimte en het ontwikkelen van een nieuw winkel-concept voor circulair gemaakte producten, genaamd ‘’Meermin’’. In 2019 zijn de voorbereidingen getroffen voor een groot evenement in 2020, het Steiger Festival, waar circulariteit en duurzaamheid centraal staan. Ook is er gestart met een kwaliteitsimpuls voor het bedrijventerrein en is er een activiteitenprogramma in ontwikkeling voor en door ondernemers.
Rob van der Velden, Atelier DutchCirculariteit en duurzaamheid passen bij de visie van Atelier Dutch. Wat doe je met oude bedrijventerreinen, zoals De Steiger? Door initiatieven te ontplooien en innovatieve projecten te ontwikkelen hiervoor, geven we antwoord op de opgave waar Nederland voor staat.
Bedrijventerrein De Vaart
In 2017 organiseerde Almere 2.0 de competitie Upcycle City, waarbij bedrijven werden uitgedaagd om mee te denken aan circulaire oplossingen voor reststromen uit de stad. Winnaar van de competitie was Cirwinn, gevestigd op bedrijventerrein De Vaart. Onderdeel van het winnende plan was een puinscheidingsinstallatie die het mogelijk maakt dat betonpuin hoogwaardig hergebruikt kan worden. In de installatie wordt betonpuin gescrubd, geclassificeerd, gewassen en gezeefd. In 2019 is met dit puin het eerste groene betonnen fietspad in Almere Haven aangelegd.
Wat is de meerwaarde van Almere 2.0 voor bedrijventerrein De Vaart?
Alexander Pouw, directeur van de Theo Pouw Groep en aandeelhouder van Cirwinn:Het unieke is dat we het betonpuin 100 % terugzetten in de keten. Bij duurzaam beton wordt vaak alleen betongranulaat hoogwaardig hergebruikt, maar op deze manier kunnen we ook het zand hoogwaardig hergebruiken.