Verkiezing Green Cities Award

Mensen wandelen op een zonnige dag over het Stationsplein in Almere - Foto: Maarten Feenstra

Almere is helaas niet in de prijzen gevallen bij de verkiezing van de Green Cities Award in Alkmaar. Utrecht heeft de prijs gewonnen door een drukke autoweg te vervangen voor groen en water en vertegenwoordigt met dit project Nederland bij de Europese verkiezing voor groene steden in november in Brussel. Almere deed mee aan de verkiezing vanwege de vergroening van de Esplanade, het Mandela- en Stationsplein en het stadspark Stadhuispromenade in Almere Centrum.

Dit jaar deden 12 deelnemers mee aan de Nederlandse Green Cities Award. In Alkmaar presenteerden de deelnemende steden hun voorbeelden van vergroening in de bestaande stad aan stedenbouwkundigen, ontwikkelaars, landschapsarchitecten en andere vakgenoten die zich bezighouden met het vergroenen van de stad.

Vergroenen leefomgeving

De Award is een initiatief waarmee Green Cities Europe inspiratie biedt voor het vergroenen van de leefomgeving. Green Cities Europe is een platform dat de vergroening van de openbare ruimte stimuleert door innovatieve ideeën, informatie op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische expertise aan te bieden. De activiteiten van dit platform richten zich op bepaalde thema’s: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie

De Green Cities Award is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) samen met boomkwekerijorganisaties in 13 Europese landen verenigd in het internationale programma Green Cities Europe. In dit programma werken de landen samen om te benadrukken wat de meerwaarde is van groen in de stedelijke omgeving.