Rondje Weerwater in het teken van ALLUMINOUS

Artist impression van een roodwitte vuurtoren in de nacht waarom heen een lichtgevende wolk is geplaatst

In de herfstvakantie vindt de tweede editie van ALLUMINOUS plaats. Tijdens het lichtkunstfestival kun je rondom het Weerwater verschillende lichtkunstwerken ontdekken. Na het grote succes van de eerste ALLUMINOUS editie in 2022 met 30.000 bezoekers, is het lichtkunstfestival terug met acht nieuwe lichtkunstwerken en nieuwe festivalelementen. ALLUMINOUS 2023 opent op vrijdag 20 oktober en is tot en met 29 oktober elke avond te bezoeken, van zonsondergang tot 23.00 uur.

In 2023 wordt ALLUMINOUS georganiseerd met vier Almeerse theatergezelschappen: Vis à Vis, Suburbia, Gouden Haas en BonteHond. Zij werken mee aan theatrale installaties rondom het Weerwater.

Lichtkunst met een eigen karakter

ALLUMINOUS gooit de lichtkunsttradities om door opdrachten te geven aan talenten uit de theaterwereld (geselecteerd door de vier Almeerse theatergezelschappen) die gekoppeld worden aan beeldend kunstenaars en ontwerpers. Door deze samenwerkingen ontstaat een nieuw lichtkunst-terrein: een samenkomst van experiment uit de beeldende kunst en de theatertraditie.

ALLUMINOUS te voet, met de fiets én met de boot

ALLUMINOUS is gestart als een wandelroute, maar tijdens de eerste editie heeft de organisatie gemerkt dat een gedeelte van de bezoekers er de voorkeur aan geeft de route per fiets af te leggen. Tijdens de 2023 editie is er daarom naast de looproute ook een fietsroute. Fietsers parkeren hun fiets bij de aangegeven parkeervlakken en lopen dan het laatste stukje naar het kunstwerk. Zo voorkomen we dat wandelende bezoekers last hebben van de fietsers en andersom. Naast de fietsroute is er nog een nieuwe ontwikkeling, want er vaart een pendelboot tussen de Esplanade en het Circuloco paviljoen op het voormalig Floriade terrein. Met deze nieuwe bootverbinding en fietsroute kan elke ALLUMINOUS bezoeker naar eigen wens de route ervaren. Voor de pendelboot koop je ter plaatse een ticket. De route van ALLUMINOUS is ook geheel toegankelijk voor mensen met een scootmobiel.

Het is mogelijk om Vriend te worden van ALLUMINOUS. Lees hier meer over: Lichtkunstfestival Alluminous | Almere Centrum