Hart van de Stad

Het centrum is als Hart van de stad een belangrijk gebied voor bewoners, woningzoekenden, bezoekers en ondernemers. Dit blijkt uit de vele gesprekken die in 2023 zijn gevoerd over het centrum van vandaag, morgen en overmorgen. Afgelopen jaar stond ook in het teken van de feestelijke opening van station Almere Centrum, het verrijken van de kunstroute De Zeegroene Loper en activiteiten rondom het Weerwater.

Opening Station

In februari 2023 was het na jaren hard werken zover; de feestelijke opening van station Almere Centrum en de omliggende pleinen. Dankzij de ruime stationshal, glazen liften en twee moderne fietsenstallingen is het station het visitekaartje geworden van Almere. Het Stationsplein en Mandelaplein zijn groene plekken geworden waar Almeerders en bezoekers graag verblijven. Het nieuwe lichtkunstwerk van Geert Mul, aan de zijde van het Mandelaplein, heeft dit jaar een internationale vakprijs gewonnen.

Rondje Weerwater

Met het Rondje Weerwater maken we de verbinding tussen het centrum en de zuidoever van het Weerwater aantrekkelijker. In juli 2023 is het kleine Rondje Weerwater officieel geopend. Naast de recreatieve track, een route om te fietsen, wandelen en skeeleren, zijn twee beweegapps gelanceerd. De werkzaamheden voor het Lange Rondje Weerwater, het verbreden van het fietspad en doortrekken van de recreatieve track, zijn inmiddels gestart.

Ondanks het herfstweer hebben in oktober 2023 maar liefst 34.000 bezoekers het lichtkunstfestival ALLUMINOUS bezocht. Unieke kunstwerken op en rondom het Weerwater zijn samen met Almeerse theatergezelschappen ontwikkeld. Met de centrumpartners wordt gekeken naar een vervolg in 2024.

Zeegroene Loper

De Zeegroene Loper is verrijkt met kunst van Street Art Frankey. Een kleurrijke papegaaiduiker schittert op de liftschacht op de Esplanade. De kunstroute Zeegroene Loper loopt vanaf het station tot aan het Weerwater. Alle kunstwerken verwijzen naar de unieke geschiedenis van Almere, de stad ontstaan op de bodem van de zee.

In gesprek over het Hart van de Stad in 2040

Op verschillende momenten en locaties is gesproken met bewoners, ondernemers, woningzoekenden en andere belangstellenden over het centrum van vandaag, morgen en overmorgen. Het centrum van 2040, overmorgen, strekt zich uit van de zuidkant van het Weerwater tot het noorden van het station richting Markerkant 15. Het gaat niet alleen om woningbouw. We willen nieuwe culturele voorzieningen, meer werkgelegenheid en veel groen. Daarnaast gaan we het water zoals de stadsweteringen nog meer benutten. Ook belangrijke thema’s als verkeer en duurzaamheid kwamen ter sprake. De resultaten van de gesprekken zijn verwerkt in het Mobiliteitsplan ‘Hart van de Stad 2030 – 2040’  en de Ontwikkelvisie ‘Natuurkrachtig Hart van de Stad 2040’.

Een economisch en sociaal vitaal en toekomstbestendig centrum is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Almere als aantrekkelijke bestemming voor de stad en de regio. Daarom werkt Gemeente Almere samen met partners aan een mix van wonen, werken, studeren, ondernemen en ontmoeten. Kijk voor meer informatie over de eeuwig jonge binnenstad op: Almere Centrum | Gemeente Almere.

Meer weten over de projecten van programmalijn Hart van de Stad? Kijk op de pagina’s van Versterken Almere Centrum,  Rondje Weerwater en Ontwikkeling Centrum Almere 2040 – Almere 2.0