Cultuur en Toerisme
Kunst om zelf te beleven
Almere is een continu laboratorium van vernieuwing. Er is ruimte om te pionieren, een goed klimaat om talent te laten bloeien en nieuwe kunstvormen mogelijk te maken. De culturele identiteit van Almere is in ontwikkeling. Om deze tot wasdom te laten komen, moeten we ambitieus zijn en het verschil durven maken. Dat doen gemeente en provincie onder andere door in te zetten op een onderscheidend en aansprekend kunstmuseum van hoog niveau.
Start kwartiermaker
Het afgelopen jaar zijn er grote stappen gezet. In maart startte Denise de Boer (voormalig adjunct-directeur Frans Hals Museum) als kwartiermaker. Zij gaat de komende jaren aan de slag met de nadere ontwikkeling van het museale concept en alle organisatorische en financiële zaken die daarbij komen kijken.
Aansluiten bij wensen inwoners en bezoekers
Het is van groot belang dat Almeerders en Flevolanders zich kunnen herkennen in de inkleuring van het toekomstige kunstmuseum, enthousiast worden en er graag (terug)komen. Het museum gaat daarom de komende jaar al experimenteren met verschillende vormen van programmering, zodat het museumconcept aangepast kan worden aan de behoeften en wensen van de bezoekers en inwoners. Zij worden dan ook bij alle stappen betrokken.
Grootse kunst
Het uitgangspunt voor het nieuwe museum in Almere is grootschalige multimediale kunst. Het is kunst waar het publiek zich ruimtelijk in beweegt en waar de beleving centraal staat. Het is een totaalervaring, op de zintuigen gericht. De kunstwerken zijn letterlijk groot, maar ook groots in hun effect en impact op de bezoeker. Qua vorm willen we niet in hokjes denken, maar aansluiting zoeken bij de belevingswereld van het publiek. Het museum is voor iedereen interessant en leuk.
We zijn gefascineerd geraakt door Flevoland en de geschiedenis van deze provincie, die door mensen is aangelegd.
The Port, The Stage en The Observatory
Ook al is er nog geen gebouw, het museum krijgt in deze fase al een plek in de stad: een tijdelijk kunstpaviljoen op het Floriade park, waar de komende vijf jaar allerlei cultuuractiviteiten kunnen plaatsvinden en volop ruimte is om nieuwe ideeën te ontwikkelen en testen. Het paviljoen opent met de start van Floriade Expo in april 2022.
Het winnende ontwerp van Studio Ossidiana voor het paviljoen werd begin december bekendgemaakt. Dit in Rotterdam gevestigde bureau wordt geleid door de Italiaanse architecten Alessandra Covini en Giovanni Bellotti. Studio Ossidiana liet zich inspireren door de zee die de provincie Flevoland ooit was en het meer waarop het paviljoen komt te liggen, het Weerwater. Alessandra: “We zijn gefascineerd geraakt door Flevoland en de geschiedenis van deze provincie, die door mensen is aangelegd.”
Bron: Studio Ossidiana
Het ontwerp is opgebouwd uit drie cirkels: The Port, The Stage en The Observatory. The Port is een ringvormige promenade op het water, waar bezoekers kunnen wandelen en verblijven, en kunnen genieten van de buitenkunst en het mooie uitzicht. The Stage is een drijvend platform dat dienst zal doen als terras voor een kop koffie, maar ook als podium voor buitentheater of een muziekvoorstelling. Op het derde cirkelvormige platform staat The Observatory, het kunstpaviljoen met twee tentoonstellingsruimten. Deze biedt een dromerige blik van buiten naar binnen, en andersom. In het kunstpaviljoen zullen tentoonstellingen, schoolprogramma’s, workshops en events worden georganiseerd.
Giovanni: “Door de promenade die we ontworpen hebben, wordt het mogelijk om zowel binnen als buiten te programmeren. Ook als het paviljoen dicht is, kun je wandelen over de pier, genieten van de omgeving en er afspreken met vrienden.”
Grote erkenning
Op Prinsjesdag maakte de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bekend dat het toekomstige kunstmuseum deel gaat uitmaken van de nieuwe Culturele Basis Infrastructuur (BIS). Voor Almere en Flevoland betekent dit een jaarlijkse subsidie van € 250.000 voor de periode 2021-2024, bedoeld voor publieksactiviteiten.
De opname in de BIS is een grote erkenning voor het toekomstige museum. Het toont aan dat het Rijk een grote meerwaarde van dit museum ziet voor het huidige landelijke museale bestel en specifiek voor Flevoland en Almere.
Meer weten over de andere sleutelprojecten van programmalijn Cultuur en Toerisme? Kijk op de pagina’s van Kustzone Poort en NP Nieuw Land – Almeerse Poort